Pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv s-a lansat Cafeneaua online

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv se adaptează noilor realități culturale și sociale și dezvoltă un nou concept cultural, „Cafeneaua online”, pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.

Seria de evenimente online, care se desfășoară prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv, a fost inaugurată joi, 26 martie, avându-l ca invitat pe istoricul Adrian Cioflâncă.

Conferențiar Adrian Cioflâncă a intrat în dialog cu Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, și a susținut intervenția „Epidemii și biopolitică în România secolelor XIX-XX”. Epidemiile sunt un revelator al modului de funcționare a statului. Primul palier evidențiat privește capacitatea medicală și eficiența administrativă ca răspuns la o situație de criză. Dar mai important este modul cum se conturează cultura politică a stării de excepție, adică setul de idei privind guvernarea societății și gestionarea sănătății colective pe baza expertizei medicale și a unor proiecții „biopolitice”, în accepția dată de Michel Foucault. Criza provocată de o epidemie, care pune în cauză modul obișnuit de funcționare a statului și a societății, mobilizează concepții în care gândirea politică este hibridată cu cea medicală și cu alte domenii conexe, rezultând modele de guvernare noi. În urma unor astfel de hibridări, s-au născut instrumente ale statului modern, dar și derive rasiste și genocidare. Intervenția a prezentat o scurtă trecere în revistă a epidemiilor și pandemiilor cu care s-a confruntat România în ultimele două secole și a punctat câteva din răspunsurile „biopolitice” formulate în situații de criză.

Vorbind despre felul în care se împletește gândirea medicală cu mediul politic, conferențiar Cioflâncă a menționat scrierile lui Michel Foucault despre biopolitică și „despre felul în care această conjuncție din domeniul politicii cu domeniul medical creează o tehnologie nouă de putere la care trebuie să reflectăm și care nu și-a spus ultimul cuvânt”.

Printre influențele pe care medicina, viziunile medicale le au asupra politicii se află și idea de homeostazie, „securitatea ansamblului față de propriile pericole interne”, astfel că Adrian Cioflâncă a subliniat faptul că „ este foarte important de văzut cum un stat se preocupă de pericolul intern”.

Istoricul a menționat și că există „mai multe probleme pentru reflecția politică în această fuziune numită biopolitică – problema dușmanului intern, problema răului care vine din afară sub forma epidemiilor și a pandemiilor și care se transformă într-o problemă internă, problema intruziunii în viața privată, problema etatizării dreptului la viață și a dreptului asupra vieții, chestiunea inflențelor globale și a funcționării unui stat în contextul global”.

Dezvoltând ideea interconexiunii și a inter-influenței existente între medicină și politică, Adrian Cioflâncă a subliniat că „gândirea medicală aduce și mai multe metode de clasificare a societății care vor avea influențe politice în secolele XIX-XX”.

Intervenția a fost difuzată în regim de live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv unde s-a bucurat de multiple aprecieri pozitive, întrebări și comentarii din partea numerosului public spectator. 

Înregistrarea integrală poate fi consultată aici: https://www.facebook.com/icr.telaviv/videos/208536260236826/?eid=ARCia0XsMU1sSv-bHVfP5R0jejfI-Y0hQZuBA-XULKj4JcwGVaxmngh4yi6_soiP0kIXbQZ1WP18bUmL