Patru filme românești, proiectate la cinematograful Il Kino, cu sprijinul ICR Berlin

„Moștenireaˮ, „R.M.Nˮ, „În numele tatăluiˮ și „Vulturii din Țagaˮ sunt cele patru filme românești care vor fi prezentate la cinematograful Il Kino, cu sprijinul ICR Berlin. Proiecțiile vor avea loc sâmbătă, 18 martie 2023, și duminică, 19 martie 2023. Duminică, seria de filme va fi urmată de o discuție cu Bernd Buder, directorul de program, și Peter Domsch, de la European Film Market, Berlinale. Moderator: Judith Albrecht.

Filmele au fost proiectate în cadrul Festivalului de Film de la Cottbus (FFC) 2022, unde România a beneficiat de secțiunea specială „Spotlight Romaniaˮ, care a prezentat următoarea generație de cineaști români și a abordat cinematografia românească de astăzi, propunându-şi să arate creativitatea neîntreruptă a scenei cinematografice românești. Festivalul este unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de film din Europa de Est. Acesta oferă o imagine de ansamblu unică asupra cinematografiei actuale din Europa Centrală și de Est.

Il Kino, care a fost, de asemenea, unul dintre locurile de desfășurare a Berlinalei din acest an, servește ca un loc de dezbatere și întâlniri, unde au loc schimburi de idei despre practicile curatoriale ale festivalurilor de film și despre oportunitățile și provocările pentru filmele est-europene, oferind, astfel, filmului românesc un forum suplimentar.

Programul proiecțiilor:

Sâmbătă, 18 martie 2023, ora 19.00

THE INHERITANCE (scurtmetraj)

Moștenirea (regia: Marian Fărcuț, 2021) este un scurtmetraj bazat pe o poveste reală care a avut loc în micul oraș Salonta. După moartea unui bătrân, îngrijitorul acestuia sună la poliție și începe să facă planuri pentru înmormântare, dar ceva pare să fie în neregulă...

R.M.N. (lungmetraj, RO/FR/BE, 125 min.)

R.M.N (regia: Cristian Mungiu, 2022) prezintă o dramă socială fantomatică într-un sat românesc de munte. Matthias se întoarce în grabă acasă de la munca sa la un abator din Germania, deoarece fiul său Rudi a văzut ceva misterios în pădurea locală și a rămas tăcut. În același timp, sosirea a trei muncitori din Sri Lanka aruncă comunitatea multietnică a satului într-un haos de neîncredere și xenofobie.

Duminică, 19 martie 2023, ora 11.00

ÎN NUMELE TATĂLUI (scurtmetraj)

În numele tatălui (regia Vladimir Dembinski, 2021) este un thriller psihologic întunecat care se petrece într-un sat izolat din Transilvania. De când mama ei a dispărut, Emma trăiește singură cu tatăl ei într-o atmosferă austeră, dar într-o zi crede că și-a văzut mama în mulțimea din piață și începe să aibă îndoieli.

VULTURII DIN ȚAGA (documentar, RO/SK, 74 min.)

Vulturii din Țaga (regia: Adina Popescu & Iulian-Manuel Ghervas, 2022) este un documentar care prezintă cu umor subtil viața de zi cu zi a echipei de fotbal din satul Țaga (Transilvania) și îi urmărește pe "Vulturi" în timp ce își împart zilele întreonomastici, nunți și meciuri de fotbal.