Participarea românească la Berlin Design Week: „NEXT – Young European Designˮ la Kunstgewerbemuseum Berlin

EUNIC BERLIN, rețeaua institutelor culturale europene, și Berlin Design Week prezintă în perioada 27 aprilie - 26 mai expoziția „NEXT – Young European Design”. Ca succesor al formatului de succes „Young Talents”, NEXT este acum o parte stabilă a festivalului anual de design și are loc în prestigiosul Kunstgewerbemuseum al Muzeelor de Stat din Berlin.

NEXT evidențiază tinerii talente de design europene care se ocupă în creațiile lor de concepte de design orientate spre viitor și durabile. Inițiativa EUNIC Berlin și Berlin Design Week demonstrează modul impresionant în care designul european poate influența schimbarea socială și poate servi ca forță motrice pentru inovații.

Expoziția este curatoriată de Alexandra Klatt, fondatoarea și directorul de program al Berlin Design Week, și prezintă 30 de proiecte și lucrări din 11 țări – Estonia, Marea Britanie, Luxemburg, România, Slovacia, Slovenia, Austria, Polonia, Elveția, Ucraina și Ungaria. Astfel, oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra diversității și potențialului tinerilor designeri din Europa. NEXT nu este doar o vitrină pentru lucrări de design vizionare, ci și un spațiu de discuție și rețea care stimulează schimbul de idei despre rolul designului ca motor pentru soluții durabile și orientate spre viitor.


Participarea românească aduce în prim-plan două talente distincte:

Dragoș Dogaru este  designer de produs și arte aplicate cu o viziune multidisciplinară. Cu atelierul său în București, orașul său de inspirație, Dragoș este creatorul proiectului #artdecobucharest. Absolvent în domeniul ingineriei tehnologice și mecanice atât în România, cât și în Danemarca, Dragoș integrează în lucrările sale aspect ale designului interactiv și personalizabil. Operele sale, de la designul corpurilor de iluminat și mobilier (precum CuploTM 360, Colors, Vasa, Alma, Moody, Nude Collection, Moody Nude) până la designul grafic și artele decorative (precum Collection 2017, #opartdeco 2021), reflectă o abordare coerentă și jucăușă, cu o paletă bogată de culori, texturi și forme surprinzătoare. Lucrările sale au fost expuse la renumite evenimente precum Paris Design Week și Romanian Design Week. Lucrările prezentate în cadrul expoziției „Next – Young European Design” din Berlin Design Week reprezintă colecția #opartdeco 2021, influențată de stilurile Art Deco și Bauhaus din prima jumătate a secolului XX, precum și de arhitectura Bucureștiului interbelic. Aceste modele, cum ar fi TRI∆NGLED, Palma Deco, modelul DADA, Les Ondulés, MONDA Code, Ascent, Circled, oferă o interpretare modernă a elementelor decorative și grafice specifice perioadei moderne și Art Deco din Bucureștiul anilor 1920-1945. Colecția #opartdeco a fost recunoscută la Paris Design Week Factory în 2022 și a fost inclusă în secțiunea dedicată celor mai bune practici digitale la Romanian Design Week 2023.


Para Project, format din Alina Moise și Iustin Băisan, este un atelier de design specializat în crearea corpurilor de iluminat și a obiectelor, având la bază un concept sustenabil ce își îndreaptă atenția către planetă, resurse și comunitate. Situat la intersecția dintre fizic și digital, Para se străduiește să combine inovațiile tehnologice cu o sensibilitate artistică pentru a da viață formelor vizuale ce aduc împreună designul și arta, trecutul și prezentul, lumina și umbra. Folosind tehnologia de imprimare 3D, echipa Para localizează procesul de producție, reducând astfel deșeurile de materiale și consumul de energie. Materialele folosite sunt în principal din plastic reciclat de origine europeană și materiale bioderivate, contribuind astfel la conservarea mediului înconjurător. Designul lor este conceput pentru a minimiza necesitatea post-procesării și pentru a elimina suporturile suplimentare, astfel reducând și mai mult deșeurile și poluarea. Colecția lor actuală, prezentată la expoziția „Next – Young European Design”, aduce un omagiu sculpturii moderne și, în același timp, explorează forme contemporane prin intermediul imaginilor, materialelor și tehnicilor digitale. Prin explorarea estetică a formelor arhetipale ale pătratului, cercului și triunghiului, opera Para își conturează identitatea între meșteșug și tehnologie, iar obiectele lor sculpturale prind viață datorită imprimării 3D. Alina Moise, fondator și partener creativ (n. 1994), este arhitect licențiat și designer de produs premiat, cu o pasiune pentru pictură, plante și fotografie. Iustin Băisan, fondator și partener strategic (n. 1995), este profesor de școală, aducând în proiectul lor experiența artei și frumusețea pentru a îmbogăți viața oamenilor.

Descoperă mai multe pe site-urile acestora:

Dragoș Dogaru: www.dragosdogaru.ro

Para Project: www.project-para.com


Program:

26.04., ora 19:00 – vernisaj

27.04., ora 14:00 – discuții cu designerii și tur de expoziție. Pentru acces gratuit la discuții și la expoziție, puteți să vă înregistrați aici (locuri limitate).


Bilete disponibile la: https://www.smb.museum/museen-einrichtungen/kunstgewerbemuseum/home/


Pentru mai multe informații, vizitați: www.berlindesignweek.com


În colaborare cu: Forumul Cultural Austriac – Institutul Cultural Slovac – Ambasada Estoniei – Collegium Hungaricum Berlin – SKICA Centrul Cultural Sloven de la Berlin – Institutul Ucrainean – Consiliul Britanic – Ambasada Elveției – Ambasada Luxemburgului – Institutul Polonez – Institutul Cultural Român Berlin și cu sprijinul generos al Fundației IKEA.