Participare românească în cadrul EUnimals, proiect al clusterului EUNIC China

ICR Beijing, în parteneriat cu Institutul Cultural Ungar de la Beijing, Forumul Cultural Austriac / Ambasada Austriei și Institutul Goethe - ca membri ai clusterului EUNIC China, organizează o serie de evenimente în care prin intermediul unui artist chinez specializat în arta origami prezintă animalele protejate din cele patru țări. Titlul seriei de evenimente este EUnimals.

Evenimentele realizate în cadrul acstei serii au au următoarea structură: prezentarea animalelor proteja în țările respective, reprezentarea lor în operă de artă și în literatură, prezentarea lor în formă de origami, folosirea tehnicii origami pentru a reprezenta animalele respective. Atelierul de origami va fi susținut de artistul chinez Liu Tong. Liu Tong este singurul artist chinez specializat în arta origami recunoscut la nivel internațional.

Proiectul își propune prezentarea către publicul chinez a unui nou aspect al culturii europene. Prezentarea animalelor protejate prin lege din perspectiva operelor de artă are un dublu scop - prezentarea patrimoniului artistic și conștientizarea publicului cu privire la importanța protejării mediului înconjurător.

Pentru acest eveniment România a ales să fie prezentat lupul, animal cu importanță istorică - capul de lup fiind stindardul dacilor, dar și al costobocilor (trib dacic situat în nordul Daciei - Moldova și Basarabia), tyrageților (trib dacic, așezat în zona râului Nistru - Transnistria) ) și al daco-tracilor moesi (trib daco-trac, așezat pe malurile Dunării).

Drago, așa cum era numit avea forma unui cap de lup cu gura deschisă, făcut din bronz sau argint, care se continua cu un corp de balaur, confecționat din material textil sau din piele care se umfla în bătaia vântului iscând un zgomot care imita urletul lupilor. Acest zgomot avea ca scop îmbărbătarea luptătorilor daci și sperierea inamicilor.

Atestarea certă a acestui stindard în legătură cu dacii se află în peste 20 de imagini sculptate pe Columna lui Traian, în special în scenele de luptă, în preajma unor fortificații dacice sau a unor căpetenii de rang înalt din rândul dacilor.

Evenimentul organizat de ICR Beijing va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, orele 10, la sediul institutului.