PARIS. „Mașina Cehov”, de Matei Vișniec, montată în regia Isabellei Hurtin

Compagnie du Ness a propus publicului o nouă montare a piesei de teatru „Maşinăria Cehov”, scrisă de Matei Vişniec în anul 2000, lansată la editura Lansman în 2005. Piesa face parte dintr-o trilogie din care mai fac parte piesele La Mouette (Pescăruşul) (2017), Les Lunes (Lunile) (2019).

Isabella Hurtin, directoarea companiei, este regizor, dar şi interpret în această piesă. Spectacolul a avut avea premiera în data de 16 septembrie şi ulterior va putea fi văzut între 17-20 octombrie 2021. ICR Paris este partener al acestui spectacol.

Spectacolele s-au desfășurat în 16 septembrie, ora 20h30, AUDITORIUM Niedermeyer, Issy Les Moulineaux și între 17-20 octombrie 2021, la Théâtre Ranelagh, Paris 16.

Potrivit autorului, „Odată intrat în Maşinăria Cehov, se poate«comunica»aprope direct cu Cehov, pentru că el este personajul principal. De ce Maşinăria Cehov? Pentru că teatrul său este o maşinărie de zdrobit destine. Propun o privire asupra acestei maşinării pentru a vedea cum funcţionează, de ce nu se opreşte niciodată, de ce victimele sale protestează atât de rar, de ce Cehov însuşi s-a lăsat devorat de ea… Propun, de asemenea, un dialog cu Cehov, un mod de a intra în „contact” cu tehnicile sale de scriere… Am vrut să scriu o piesă completă, o piesă care să-i poată mişca chiar şi pe oamenii care nu cunosc atât de bine piesele lui Cehov, în acelaşi timp un omagiu adus unui dramaturg care m-a marcat şi un efort deznădăjduit al autorului Vişniec de a înţelege ceva din misterul scrisului”.

Cu: Isabelle Hurtin, Heidi-Eva Clavier, Coco Felgeirolles, Fanny Jouffroy, Bruno Bisaro, Peter Bonke, Kevin Chemla, Mathieu Saccucci, Xavier Thiam.

Synopsis: Este povestea unui autor (prietenul şi medicul Cehov) care pare să îşi piardă propria viaţă. Se pune la căpătâiul personajelor pe care le-a inventat, se întâlnesc pe scenă. Maşinăria se porneşte… Purtaţi de farsă, aceşti stranii străini din aceeaşi familie (din piese diferite) caută să se consoleze, să se reconcilieze. Reuniţi într-un muzeu insolit, îşi întorc privirile, este modul lor de a-şi lua la revedere. În linişte, viaţa continuă. Spectatorii, iniţiaţi sau nu în lumea lui Cehov, sunt vizitatori ai muzeului.

Compagnie du Ness, creată în 1991, a fost iniţial o asociaţie artistică specializată în teatru, dans, jocuri de lumini. De-a lungul timpului, compania a devenit cunoscută pentru particularitatea sa de a propune spectacole în locuri inedite, combinând mai multe manifestări artistice.