Nouă filme românești, prezentate la Festivalul de Film din Europa Centrală și de Est – CinEast cu sprijinul ICR Bruxelles

Șase lungmetraje și trei scurtmetraje românești vor fi prezentate, cu sprijinul ICR Bruxelles, la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Film din Europa Centrală și de Est – CinEast, care se va desfășura în perioada 5 - 22 octombrie 2023, la Luxemburg.

Ediția de anul acesta abordează tema „Adaptărilor” în contextul numeroaselor provocări cu care se confruntă societatea actuală: schimbările climatice, migrația, războiul de la granițele Europei de Est. Filmele selectate își propun să prezinte modul în care fiecare dintre noi se adaptează unei lumi în continuă schimbare.

Un accent deosebit va fi pus, în acest an, pe coproducțiile româno - luxemburgheze, menite să faciliteze promovarea și circularea transfrontalieră a filmelor și, în același timp, să asigure un public numeros.

Selecția 2023 include pelicule apreciate și premiate: Boss, în regia lui Bogdan Mirică; Încă două lozuri, în regia lui Paul Negoescu; Taximetriștii de Bogdan Theodor Olteanu; Între revoluții, regia Vlad Petri; Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, în regia lui Radu Jude; Arsenie, viața de apoi,în regia lui Alexandru Solomon. Cele trei scurtmetraje proiectate în cadrul festivalului sunt: Aurică, viață de câine, regia Mihail-Gavril Dragolea; Suruaika, regia Vlad Ilicevici și Radu C. Pop, Scris/Nescris, regia Adrian Silișteanu.

Filmele Boss și Arsenie, viața de apoi vor fi proiectate în prezența regizorilor (Bogdan Mirică și Alexandru Solomon), în timp ce producătoarea Ada Solomon va participa la proiecția filmului Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, ceea ce va oferi un plus de vizibilitate operelor românești.

Din 2011, ICR Bruxelles este un partener tradițional al Festivalului CinEast, unul dintre cele mai vizibile festivaluri din Luxemburg, care îi mobilizează pe toți actorii culturali din această țară. Proiecțiile din cadrul festivalului se derulează în cinematografe prestigioase din Luxemburg: Cinémathèque de la Ville de Luxembourg, Neimënster (Salle Krieps) și Cinematograful Utopia (grupul Kinepolis), cu proiecții suplimentare la Cercle Cité.