Mozart - Concertos pour piano n° 8 et 9 cu Dana Ciocarlie

L'Open Chamber Orchestra, dirijată de Yaïr Benaïm, acompaniază marea solistă Dana Ciocârlie în două concerte pentru pian şi orchestră de Mozart: numerele 8 (KV 246 - Lützow) şi 9 (KV 271 - Jeunehomme).

Loc & Dată: 13 martie, Sala Bizantină - Ambasada României în Franţa, Palais de Béhague, 123 Rue Saint-Dominique, 75007 Paris, France

18h30 et 21h00

În timpul concertului va fi făcută o înregistrare în direct, care va avea ca rezultat lansarea unui album CD Open Chamber Orchestra.

Dana Ciocârlie este una din cele mai cunoscute şi talentate pianiste române ale momentului. Formată la originile școlii române de pian, ca alți mari pianiști înaintea ei, precum Dinu Lipatti, Clara Haskil şi Radu Lupu, Dana Ciocârlie a studiat de asemenea la Paris cu Victoria Melki la Ecole Normale de Musique terminându-şi studiile la Conservatorul National Superior de Muzică.

În 2018, Dana Ciocârlie făcea parte din cei trei finaliști nominalizați la „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique”, Integralapentru pian de Robert Schumann numărându-se printre cele 443 de înregistrări prezentate la categoria „Înregistrările anului”. Integrala de Muzică pentru pian a fost înregistrată în perioada 2012 - 2016 cu prilejul a 15 concerte publice susținute în Palatul Béhague, sediul Ambasadei României la Paris. Proiectul a fost sprijinit de Yamaha, Fundația Safran, Institutul Cultural Român și Ambasada României în Franța. Colecția de 13 CD-uri a apărut în luna septembrie 2017, labelizată „La Dolce Volta”, bucurându-se de aprecieri unanime din partea criticii. Sâmbătă, 21 octombrie 2017, cu prilejul lansării Integralei Schumann, Dana Ciocârlie a susținut la Teatrul Champs Élysées din Paris, un concert dedicat integral lui Robert Schumann. Talentul său a fost recompensat cu numeroase premii internaționale prestigioase: al doilea Mare Premiu la Concursul Intenațional „Robert Schumann” de la Zwickau, Premiul Special „Sandor Vegh” la Concursul „Geza Anda” din Zurich, Premiul Internațional „Pro Musicis”, Young Concert Artist European Auditions din Leipzig, Concursul „Ferrucio Busoni” din Italia. În 2017, Dana Ciocârlie a primit titlul de „Artist Yamaha” din partea Yamaha Music Europe GmbH.

Începând cu anul 2022 artista va înregistra integrala Concertelor pentru pian şi orchestră de Mozart, împreună cu Open Chamber Orchestra, dirijată de Yaïr Benaïm.

Născut în Haifa, Israel, Yaïr Benaïm a început să cânte la vioară la vârsta de 3 ani. A lucrat cu Ilona Feher și Hagai Shaham și cu Yigal Tuneh. Super solist al Orchestrei Filarmonicii de Tineret din Israel din 1991 până în 1994, a decis să urmeze o carieră ca solist. Yaïr Benaïm s-a remarcat în generația sa prin câștigarea premiului pentru muzică de cameră al „Autorității Israelului de Radiodifuziune” în 1990 și prin obținerea statutului național foarte apreciat de Artist Emerit al Statului Israel, precum și burse de la Fundația America-Israel pentru Cultură. În 1997, l-a întâlnit la Paris pe Gérard Poulet, care avea să-i devină maestru. Această întâlnire decisivă l-a încurajat să se mute la Paris pentru a-și dezvolta cariera. În 1999, a primit premiul Fundației Internaționale Nadia și Lili Boulanger și a câștigat al treilea mare premiu în cadrul competiției Pierre Lantier.

În 2000, a fondat Quatuor Benaïm, cu care a câștigat mari premii internaționale şi cu care a efectuat numeroase turnee de concerte în Franța, dar și în Germania, Israel, Portugalia și Austria.

Din 2006, Yaïr Benaïm cântă la o vioară Camillo Camilli din 1747, împrumutată cu amabilitate de Gérard Poulet. Eclectic și preocupat de deschidere, colaborează regulat, în contextul unor concerte-lecturi, cu actrițele Marie-Christine Barrault și Marianne Basler. În 2013, a avut rolul de violonist și actor în piesa lui Nathalie Sarraute pour un oui ou pour un non cu compania Ultima Chamada. În 2014 a fost chemat să cânte cu compania C(h)aracter în piesa Haïm, à la lumière d’un violon​​alături de Mélanie Doutey și Dana Ciocârlie, pe scene importante din Franța: „La Criée”, „Les Sablons”, „Le Pin Galant” și altele. De asemenea, Yaïr Benaïm se angajează să transmită mai departe măiestria sa în vioară: după ce a fost asistentul lui Gérard Poulet la Conservatoire Supérieur (CRR) din Paris și responsabil de o clasă la Ecole Normale de Musique Alfred Cortot; deținător al Certificatului de Aptitudine, este profesor de muzică de cameră la Conservatoire à Rayonnement Régional (CRR) din Rueil-Malmaison.

Open Chamber Orchestra este o orchestră simfonică care inovează cu un concept unic: să-și înceapă fiecare concert cu o lucrare de muzică de cameră, în care dirijorul cântă cu câțiva dintre muzicieni. A fost fondată în 2017 de Yaïr Benaïm, dirijor și violonist. După 13 ani în fruntea unui cvartet de coarde, Cvartetul Benaïm, cu o carieră internațională, Yaïr Benaïm își dorește acum să respire spiritul și osmoza muzicii de cameră la scară simfonică. Una dintre valorile fundamentale ale Open Chamber Orchestra este muzica de cameră. A doua este excelența – pentru că muzicienii sunt printre cei mai buni din Franța - Nathalie Shaw, Guillaume Paoletti, Jean-Michel Tavernier, Teodor Coman și Diana Ligeti, pentru a numi doar câțiva. Sunt muzicieni care ocupă funcții importante ca soliști în orchestrele naționale, la CNSM din Paris și, mai general, în viața muzicală internațională.