Morgen, între cele mai bune 18 filme străine la International Film Season de la Londra

Filmul Morgen, propunerea României la Premiile Oscar, va fi proiectat în cadrul festivalului dedicat filmelor străine propuse la Oscar, care va avea loc la Londra în perioada 14-23 februarie 2012. Proiectul reprezintă prima colaborare a Institutului Cultural Român de la Londra cu centrul de artă Tricycle - binecunoscut în nordul Londrei pentru spectacolele de teatru, proiecţiile de film şi expoziţiile pe care le găzduieşte.

Proiecţia filmului regizat de Marian Crişan va avea loc pe 18 februarie 2012 şi va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu Andras Hathazi, actorul principal.

„Suntem onoraţi să găzduim o asemenea sărbătoare de proporţii a cinematografiei internaţionale. De multe ori, filmele străine propuse la Oscar nu sunt difuzate deloc la Londra, iar aceasta este o ocazie minunată de a oferi publicului filme din lumea întreagă”, a declarat Nicolas Kent, directorul artistic al centrului de artă Tricycle.

Câştigător al premiului special al juriului la Festivalul de film de la Locarno, Morgen a fost inspirat dintr-o întâmplare reală. În timp ce îşi petrecea sărbătorile de Crăciun în oraşul natal Salonta, regizorul a citit în presa locală că „doi emigranţi turci au fost prinşi de poliţia de frontieră în timp ce încercau să traverseze ilegal un canal îngheţat”. Filmul spune povestea unui bărbat - Nelu (Andras Hathazi) care, într-o zi, „pescuieşte" un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa „mâine" („morgen”, în limba germană).

În Marea Britanie, Morgen a avut premiera în ianuarie 2011 în cadrul festivalului Cinema Romania Now de la Belfast, organizat de ICR Londra în parteneriat cu Queens Film Theatre. De asemenea, filmul a fost inclus şi în programul secţiunii româneşti din cadrul festivalului East End de la Londra, în aprilie 2011.

Mai multe detalii: www.icr-london.co.uk.