Institutul Cultural Român din Beijing susține o serie de zece proiecții ale filmului Moon Hotel Kabul (2018, regizat de Anca Damian) în patru orașe din China—Beijing, Shanghai, Guangzhou și Shenyang—în cadrul Festivalului Rencontres du Cinéma Francophone, desfășurat între 14 și 31 martie 2025.
Festivalul de film face parte din evenimentele dedicate Lunii Francofoniei, organizate de ICR Beijing în parteneriat cu Ambasada Franței în China, Institut Français și rețeaua Alliance Française. Tema din acest an, Francophonie à Féminin, celebrează contribuțiile femeilor nu doar în cinematografie, ci și în literatură, arte vizuale, muzică, știință și alte domenii culturale și intelectuale.
Un veritabil punct de întâlnire al artiștilor francofoni, cinematografia francofonă reflectă schimburile care definesc inima Francofoniei! Ediția 2025 a Festivalului Rencontres du Cinéma Francophone pune în lumină regizoarele, scenaristele, actrițele și protagonistele din spațiul francofon. De la Alice Guy la Agnès Varda, Marion Cotillard, Virginie Efira, Hafsia Herzi, Mia Hansen-Løve, Rebecca Zlotowski, Yolande Moreau, Anca Damian și Mona Achache, selecția de filme explorează privirea feminină în cinema și rezonanța sa dincolo de granițe și culturi, având limba franceză ca mediu comun și sursă de inspirație.
Anul acesta, festivalul prezintă 17 filme, dintre care cinci sunt producții propuse de reprezentanțele diplomatice ale țărilor francofone din China: Canada, Biroul Quebec, Tunisia, România și Wallonie-Bruxelles International. Proiecțiile vor avea loc la Institut Français din Beijing, Cinémathèque, în departamentele de studii franceze și în centrele Alliance Française din China.
Moon Hotel Kabul (2018), regizat de Anca Damian, este un film de ficțiune dramatică ce pune sub semnul întrebării granița dintre adevăr și ficțiune, atât în jurnalism, cât și în viața personală. Protagonistul, Ivan Semciuc (interpretat de Florin Piersic Jr.), este un jurnalist de investigație cunoscut pentru felul subtil în care manipulează realitatea în reportajele sale. Însă, atunci când descoperă circumstanțele misterioase ale morții unei femei cu care avusese o aventură (interpretată de Ofelia Popii), se confruntă cu o criză existențială. Pe măsură ce investighează mai profund, granița dintre percepție și realitate devine tot mai fragilă, forțându-l pe Ivan să-și reevalueze propriile convingeri etice.
Filmul explorează teme precum moralitatea, responsabilitatea și prețul cunoașterii, fiind susținut de interpretări remarcabile ale lui Adrian Titieni, Ilona Brezoianu, Florin Ghioca și Lia Marin.
Anca Damian este o cineastă, scenaristă și producătoare română stabilită în Franța, recunoscută pentru abordarea sa inovatoare în cinema, care combină animația, ficțiunea și documentarul. A debutat cu lungmetrajul Crossing Dates(2008), iar documentarul animat Crulic – Drumul spre dincolo (2011) a fost distins cu numeroase premii la festivaluri prestigioase, printre care Locarno și Annecy. Filmografia sa impresionantă include A Very Unsettled Summer (2013/14), The Magic Mountain (2015), Perfectly Healthy (2016), Moon Hotel Kabul (2018) – premiat pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia – precum și scurtmetrajele Carré (2016) și The Call (2018). Filmele sale au fost selectate în festivaluri de prim rang, precum Pusan, Chicago, Göteborg, Cottbus, Locarno, Londra, Annecy, Toronto, Goa, Roma, Varșovia și Copenhaga. În 2019, scurtmetrajul The Call a fost inclus în selecția oficială a Festivalului de Film Sundance și a fost proiectat și la prima ediție a Festivalului Filmului Românesc în China, organizată de ICR Beijing în decembrie 2024 la UCCA.
Programul proiecțiilor
Beijing
Institut Français – Sâmbătă, 8 martie, ora 20:00
Institutul Cultural Român din Beijing – Joi, 20 martie, ora 18:30
Shanghai
Școala de Limbi Străine din Nanjing
Guangzhou
Alliance Française Guangzhou
Universitatea de Turism Guilin
Doc Park
Școala de Limbi Străine Fuzhou
Școala de Limbi Străine Beihai
Shenyang
Universitatea Normală Changchun – Vineri, 14 martie, ora 16:00
Prin această serie de proiecții, publicul chinez va avea ocazia să descopere un exemplu remarcabil de cinema românesc contemporan, integrat în contextul mai larg al Francofoniei și al contribuțiilor esențiale ale femeilor în artă și cultură.
Filmul va fi proiectat în limba română, cu subtitrări în limba chineză.
Biletele sunt disponibile pe platforma Cuan Pian (攒片) sau prin scanarea codului QR de mai jos.
Pentru mai multe detalii, contactați-ne la: ema.stoian@icr.ro
Vă dorim vizionare plăcută!