Mihai Țopescu, la Târgul de Artă VOLTA din Basel, cu lucrări inspirate din arhitectura gorjeană

Institutul Cultural Român susține participarea artistului Mihai Țopescu la Târgul de Artă Contemporană VOLTA Basel 2022, ce se desfăşoară în perioada 13 – 19 iunie 2022.  

Mihai Țopescu a fost selectat să participe la Târgul de Artă Contemporană VOLTA din Basel, potrivit conceptului expoziţional al curatoarei Raluca Băloiu, cu „un proiect special în care funia și nodul sunt laitmotive. Nu întâmplător, Mihai Țopescu utilizează în proiectul de față elemente de arhitectură populară din Gorj (Oltenia). În arhitectura din Oltenia apare frecvent funia împletită sub forma spiralei, ea sugerând ciclul etern al naturii, forța vitală și ascensiunea. Lucrarea Column poate fi privită ca replică la Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși, Gorjul fiind zona din care provin cei doi sculptori români. Tot în aceeași regiune, funia răsucită ilustrează șarpele care este des reprezentat pe porțile de lemn din Oltenia. O caracteristică importantă a operei lui Mihai Țopescu este echilibrul între parte și întreg, echilibru care se regăsește atât în fiecare lucrare, cât și în întreaga compoziție a expunerii. Probabil că această apetență de raportare la parte și întreg provine din proiectele de land art. De câțiva ani, Mihai Țopescu dezvoltă astfel de proiecte. El a pictat o întreagă pădure în culori diferite, protestând astfel împotriva defrișărilor ilegale. Câțiva copaci transpuși în pari colorați au fost apoi amplasați în peisaje contextuale care se intersectează cu zona politicului sau socialului. Parii colorați s-au transformat în puncte de referință în locurile în care au fost expuși temporar. Raportându-se la motivele vizuale des întâlnite în Oltenia – funia și nodul – Mihai Țopescu reconstruiește la VOLTA Basel un pavilion românesc cu rădăcini identitare, care își găsește sursa de inspirație și în arta universală. În momentul de față, proiectul de land art al lui Mihai Țopescu este expus la Bienala de Artă de la Veneția (Palazzo Bembo, Riva del Carbon, lângă podul Rialto), dar de-a lungultimpului acesta a fost expus în spații precum Château de Beloeil, în Belgia (în cadrul Festivalului de Artă Europalia, 2019), la sediul Institutului Cultural Român din Veneția, în Lisabona (2018) și la Cuhnia Palatelor Brâncovenești (Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, 2018)." (Raluca Băloiu, curator și istoric de artă)

VOLTA, târgul de artă din Basel pentru galerii internaționale cu prezentări inovative, a debutat în 2005 cu scopul de a oferi o platformă galeriilor internaționale pentru a se promova dincolo de târgurile ce atrag numai artiști foarte tineri, precum LISTE și exclusivistul Art Basel. Misiunea VOLTA este de a oferi galeriilor un spațiu permisiv, dar selectiv pentru a promova artiști apreciați, cu lucrări cotate la nivel internațional.

Numit de critici ca fiind un "spațiu al descoperirilor", VOLTA este situat în centrul de distribuție COOP, aproape de hub-ul central în Basel, la adresa Novartis Campus at Elsässerstrasse 215.