Marcarea Zilei Tratatului de la Trianon

Marcarea Zilei Tratatului de la Trianon

Pentru marcarea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon, conform Legii nr. 256/2020, se organizează la nivel național și local, manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.

Cu această ocazie, în data de 4 iunie 2023, pe rețelele de socializare ale ICR Lisabona vor fi prezentate 17 fotografii care surprind, printre altele, sosirea lui Ion I.C. Brătianu la Conferința Păcii de la Paris 1919, delegația României la Conferința Păcii, delegația română în timpul Conferinței de Pace, extrasul de presă privind remiterea preliminariilor Tratatului de Pace de la Trianon, Palatul Versailles – Sala Oglinzilor, sosirea delegațiilor pentru semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, documente oficiale dar și un text explicativ al Tratatului.

Proiectul este organizat în colaborare cu Unitatea Arhivei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe. Prin activitatea sa de diplomație publică și academică, Ministerul Afacerilor Externe derulează acțiuni de promovare a istoriei și a activității diplomației românești, rememorând eforturile înaintașilor și, în special, acțiunea diplomatică permanentă pentru realizarea obiectivelor naționale pe palierul politic extern, inclusiv pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri. În acest sens, în ultimii trei ani, Ziua Tratatului de la Trianon a fost marcată, în scop comemorativ și educativ, prin acțiuni care au reflectat un concept unitar, integrator, din perspectiva istoriei, diplomației și relațiilor internaționale.

Tratatul de Pace încheiat între Puterile Aliate și Asociate și Ungaria la Trianon, la 4 iunie 1920, a contribuit la structurarea arhitecturii postbelice a Europei, alături de tratatele de la Versailles (semnat la 28 iunie 1919 cu Germania), Saint-Germain (semnat la 10 septembrie 1919 cu Austria), Neuilly (semnat la 27 noiembrie 1919 cu Bulgaria) și ulterior Sèvres (semnat la 10 august 1920 cu Turcia). Se încheia astfel un război devastator, care a durat mai mult de patru ani (1914-1918), având cca. 20 de milioane de victime, militari și civili, care au fost uciși, răniți, supuși muncii forțate, prizonieratului, nevoiți să își părăsească domiciliile etc. Tratatul de Pace între Puterile Aliate și Asociate și Ungaria a fost semnat la 4 iunie 1920, la Trianon. Delegația României la Conferința de Pace a fost condusă de Ion I.C. Brătianu.

Tratatul de Pace încheiat între Puterile Aliate și Asociate și Ungaria la Trianon a intrat în vigoare la 26 iulie 1921, prevederile acestuia fiind modificate succesiv prin Dictatul (Protocolul/Sentința) de la Viena, din 30 august 1940; Convenția de Armistițiu din 12 septembrie 1944 între Guvernul român, pe de o parte, şi Guvernele Uniunii Sovietice, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii, pe de altă parte; și Tratatul de Pace din 10 februarie 1947 între România şi Puterile Aliate și Asociate (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, Regatul Unit al Marei Britanii și al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, Australia, Republica Sovietică Socialistă a Bielorusiei, Canada, Cehoslovacia, India, Noua Zeelandă, Republica Sovietică Socialistă a Ucrainei și Uniunea Sud-Africană).