Liviu Rebreanu omagiat la Roma

Liviu Rebreanu omagiat la Roma Liviu Rebreanu omagiat la Roma Liviu Rebreanu omagiat la Roma Liviu Rebreanu omagiat la Roma Liviu Rebreanu omagiat la Roma Liviu Rebreanu omagiat la Roma Liviu Rebreanu omagiat la Roma Liviu Rebreanu omagiat la Roma

Unul dintre cele mai răsunătoare nume din istoria literaturii române, Liviu Rebreanu, va fi celebrat joi, 28 noiembrie 2019, ora 18:00, în Sala de conferințe a Accademia di Romania in Roma (Piazza José de San Martin 1), în cadrul întâlnirilor literare organizate lunar de reprezentanța culturală română la Roma. Evenimentul se desfășoară cu ocazia împlinirii a 134 de ani de la nașterea scriitorului(27 noiembrie 1885) și a 75 de ani de la trecerea sa în neființă (1 septembrie 1944).  Cu acest prilej va avea loc prezentarea volumului “Eroi senza gloria”, volum publicat în 2018 la Marsilio Editori din Veneția, în traducerea Prof. Angela Tarantino, prin programul Translation and Publication Support al Institutului Cultural Român.

La întâlnirea literară dedicată renumitului scriitor român Liviu Rebreanu vor interveni: prof. univ. dr. Angela Tarantino, traducătoarea volumului și profesor la catedra de Limba și Literatura Română din cadrul Departamentului de Studii Europene, Americane și Interculturale de la Facultatea de Filozofie și Litere a Universității Sapienza și reputatul istoric prof. univ. dr.Francesco Guida, profesor de Istoria Europei Centrale și de Est în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității Roma Tre.

Evenimentul este promovat de Biblioteche di Roma. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

***

Despre carte:În cele trei nuvele, plasate în timpul Primului Război Mondial, conflagrația este în aceeași măsură o oglindă, dar și originea sfâșierilor interioare, care își află rezolvarea doar prin moarte. Războiul nu este niciodată un spectacol tragic sau grandios, iar soldații nu sunt niciodată eroi, ci oameni simpli obligați să se confrunte cu un destin inexorabil. Hora morții povestește despre o dispută aprinsă între doi soldați, rezolvată de gloanțele inamice care îi răpun pe amândoi. Catastrofa pune în scenă conflictul de conștiință cu care trebuie să se confrunte protagonistul luptându-se cu „frații” săi români, de care este legat de limbă și etnie (de altfel, este textul care se află la baza unuia dintre romanele fundamentale ale scriitorului bistrițean, Pădurea spânzuraților). Ițic Ștrul, dezertor, capodoperă a prozei scurte românești, își pune întrebări despre obligațiile și sentimentul de apartenență a cetățenilor evrei la un stat național care pare să excludă din trupul său orice fel de diversitate.

Prof. Angela Tarantino, conferențiar de Limba și literatura română la Universitatea Sapienza din Roma, președintele Asociației Italiene de Românistică, este unul dintre româniștii de seamă din Italia. Specialistă în literatura română medievală și din perioada pre-modernă și modernă, a obținut diploma universitară în în 1981 la Universitatea Sapienza cu o teză dedicată flexiunii verbale în Palia de la Orăștie, iar în 1990 a obținut doctoratul în Filologie romanică și italiană cu teza La storia di Filerot e Anthusa. Edizione critica del ms. BAR 1374, publicată în volum în 1996 la Bagatto Libri din Roma. Activitatea sa științifică înregistrează numeroase participări la colocvii naționale și internaționale, precum și un important număr de studii și articole publicate în reviste de specialitate și în volume. De asemenea, este o cunoscută și apreciată traducătoare a unei serii de scriitori români din literatura clasică și contemporană, ca de exemplu: Liviu Rebreanu, Lena Constante, Floarea Țuțuianu, Matei Vișniec, Florin Manolescu, etc. De câțiva ani se ocupă îndeaproape de literatura română contemporană, cu precădere de vocile lirice feminine.

Prof.Francesco Guida este profesor de Istoria Europei Centrale și de Est în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității Roma Tre, departament pe care l-a condus până în decembrie 2018. În perioada 2008-2012 a fost decan al Facultății de Științe Politice din cadrul aceleiași Universități. Director al Centrului Inter universitar de Studii Maghiare și despre Europa Centrală și de Est, Președinte al Asociației italiene de Studii Sud-Est europene, Președinte al Centrului româno-italian de Studii Istorice, director al Centrului de cercetare inter-departamentale asupra Europei Centrale și de Est, Rusiei și Eurasiei de la Universitatea Roma Tre, precum și membru al mai multor comitete științifice și asociații profesionale italiene și internaționale. Este un cunoscut expert italian în istoria modernă și contemporană a României, materie de care s-a ocupat încă din perioada studiilor universitare (1972), când și-a dedicat proiectul de diplomă temei Tudor Vladimirescu și revoluția din1821 în Principatele danubiene în istoriografia românească recentă, temă pe care studiat-o aproape exclusiv în România, datorită unei burse de studiu, sub conducerea profesorului Angelo Tamborra. Acesta l-a îndrumat în domeniul cercetării istorice, atât în Italia, cât și în perioadele de studiu în străinătate. A scris 10 cărți și mai bine de 140 de articole pe teme istorice, publicate în Italia și în alte țări. Cel mai recent volum al său este o istorie a Europei Centrale și de Est în secolul XX, apărut la editura Laterza în 2015: L’altra metà dell’Europa. Dalla Grande guerra ai giorni nostri (Cealaltă jumătate a Europei. De la Marele Război până în zilele noastre). Ce mai recentă monografie a sa dedicată României se referă, de asemenea, la secolele XX-XXI (Romania, Milano, Unicopli, II ed. 2009), iar de curând a fost publicată în traducere românească la editura Cartier (2019). În 1987 cartea sa Italia și Risorgimentul balcanic a câștigat premiul „Howard Marraro”, acordat de American Society for Italian History. În 2003 a primit de la Președintele României Ordinul național Pentru Meritîn grad de ofițer, pentru activitatea sa științifică în domeniul culturii și istoriei române. În 2012 a primit diploma pentru merit cultural conferită de Ministerul de Externe român, cu ocazia aniversării stabilirii relațiilor diplomatice dintre Italia și România. De curând a fost numit Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.


COMUNICAT DE PRESĂ COMUNICATO STAMPA