Legenda Sfântului Nicolae, povestită prin spectacole şi atelier de magie în Piaţa Taksim

Legenda Sfântului Nicolae, spectacol de magie pentru copii și atelier de magie, animație live, momente interactive pentru micii oaspeți, dar și scurte momente muzicale sunt evenimentele care vor fi organizate pe 6 decembrie, la ora 19.00, la sediul ICR Istanbul din piața Taksim, destinate cu precădere copiilor de orice vârstă.

Alături de Consulatul General al Românei la Istanbul și Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială, ICR Istanbul continuă organizarea de evenimente culturale cu și pentru diaspora din Istanbul. De data aceasta, invitații speciali sunt copii și tineri cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani.

Tradiția spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine la geamuri şi vede care sunt copiii cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.

De altfel, povestea fascinantă a Sfântului Nicolae începe în secolul al IV-lea, în Turcia de astăzi,în oraşul Mira din regiunea LiciaAnatolia.

Este povestea episcopului creştin Nicolae din Mira, celebru datorită faptului că împărţea cadouri, gest care a atras după sine numele de Sfântul Nicolae. Primele naraţiuni despre el au apărut abia la 500 de ani de la moartea sa, iar biografia a fost scrisă pentru prima dată în secolul al XIII-lea. Pe atunci, Mira era o provincie bizantină din Anatolia şi Nicolae din Mira era într-adevăr episcop acolo, apreciat pentru devotamentul lui faţă de învăţăturile lui Isus Hristos.

Proiectul se înscrie în seria de proiecte culturale ce contribuie la păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale şi religioase, fiind un eveniment destinat cu precădere diasporei române, dar și publicului local interesat de tradițiile și obiceiurile naționale. Totodată, reprezintă și un demers de familiarizare a celui mai tânăr segment de public cu valorile culturale românești.

Amfitrionii spectacolului sunt doi magicieni turci - gata să îi fascineze pe micii oaspeți, specializați în lucrul cu cei mici și tehnici destinate segmentului de vârstă 3 - 14 ani.

Programul sărbătorii lui Moș Nicolae dedicat copiilor are o agendă bogată, presărată cu varii episoade precum: Legenda Sfântului Nicolae; spectacol de magie pentru copii și atelier de magie, animație live, momente interactive pentru micii oaspeți, dar și scurte momente muzicale.

Seara se va încheia cu un alt așteptat moment: cadourile de Sfântul Nicolae - prin bunăvoința partenerilor noștri - Consulatul General al României la Istanbul și Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială.

Subliniem că povestea de Moș Nicolae interpretată de magicienii turci este o una cu caracter unic, creată special pentru micii musafiri ai ICR Istanbul. De altfel, nu mai există vreun regizor și vreo trupă care să creeze și să interpreteze o poveste în care Moș Nicolae este personajul principal.

İlayda Güney are 24 de ani, este studentă a Universiății Tehnice Yıldız și a pătruns în lumea mirifică a magiei în urmă cu 3 ani. Dragostea pentru copii și implicarea deosebită în lumea magiei o inspiră în sfera creației, astfel încât personajele sale sunt unele de neuitat.

La doar 21 de ani, Özlem Kurtuluş este studentă a Departamentului de Muzică din cadrul Conservatorul de Stat al Universității Mimar Sinan și se bucură din plin de o activitate intensă în lucrul cu copiii și spectacolele gândite special pentru cei mici încât, fiecare final de săptămână o găsește pe afișele show -urilor de magie.

Suat Mehmet Erim, regizorul spectacolului, s-a născut în 1970 și a absolvit Universitatea Boğaziçi, în 1993. Din 1999, lucrează ca senior manager în domeniul artelor spectacolului. Și-a fondat propria companie în 2014 și regizează spectacolele destinate celor mici, cu multă pasiune și pricepere, făcând săli pline.

Magia lui Moș Nicolae este, de fapt, momentul menit să dea tonul sărbătorilor de iarnă și destinat, cu precădere, comunității românești din Istanbul, copiilor și tinerilor, un proiect devenit tradiție anuală și de succes. Mulți copii provin din familii mixte, iar familiile lor sunt interesate de păstrarea valorilor și tradițiilor românești, a sărbătorilor de iarnă, în general. Astfel, ne axăm atât pe o componentă culturală, prin păstrarea tradiției și obiceiurilor specifice de Moș Niculae, cât și o componentă tradițională, o datină străveche, prin promovarea bucuriei și prieteniei între copii, cu accent pe înțelegerea manifestărilor educativ - culturale.