Lansarea seriei „Norman Manea”

Cel mai tradus scriitor din România, prezent la Institutul Cultural Român

Marţi, 15 aprilie 2008, de la ora 17, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti) are loc, în prezenţa scriitorului Norman Manea
, lansarea seriei de autor care îi este consacrată de Editura Polirom. La eveniment vor participa Carmen Muşat, critic literar, redactor­-şef al revistei Observator cultural, Paul Cernat, critic literar, Silviu Lupescu, director general al Editurii Polirom, Tania Radu, vicepreşedinte al ICR, Mircea Mihăieş, vicepreşedinte al ICR.

Primele volume apărute şi care vor fi lansate de Editura Polirom la întâlnirea de la Institutul Cultural Român sunt: Întoarcerea huliganuluiÎnaintea despărţirii. Convorbiri cu Saul BellowSertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici • Poemul Vorbind pietrei (scris în limba română, după o vizită, în calitate de invitat de onoare, la târgul de carte de la Ierusalim, în 2003; textul apare însoţit de traducerile în zece limbi şi de ilustraţii semnate de Tudor Jebeleanu).

De la plecarea sa din ţară în 1986, vizita din aprilie 2008 este a doua făcută de Norman Manea în România (după o primă revenire în 1997). Scriitorului i se va conferi titlul de Doctor Honoris Causa de către două instituţii prestigioase de învăţămînt superior: Universitatea Bucureşti şi Universitatea „Babeş Bolyai" din Cluj­Napoca. Autorul va susţine conferinţe şi va avea întîlniri cu cititorii, va participa la o masă rotundă alături de Orhan Pamuk şi Antonio Tabucchi, va vizita Bucovina natală si Maramureşul – subiect al unui film şi album documentar.

Premiul Medicis Etranger pe 2006 acordat scriitorului în Franţa pentru Întoarcerea huliganului şi numeroase alte distincţii (printre care „MacArthur" – „Nobelul american" – şi Premiul Internaţional de literatură „Nonino") l­-au propulsat pe Norman Manea de pe poziţia de autor cunoscut spre cea de autoritate literară. Norman Manea este în acest moment cel mai tradus scriitor român în străinătate (cărţile sale, publicate în 20 de limbi, însumează peste 50 de volume).

În prezent, Norman Manea este „writer in residence" şi profesor de literatură europeană la prestigiosul colegiu Bard din New York, unde au predat, în decursul anilor, Saul Bellow, Toni Morrison, I.B. Singer, Mary McCarthy, Chinua Achebe, John Ashberry etc.

Alte evenimente cu participarea lui Norman Manea săptămâna viitoare :

» Luni, 14 aprilie, ora 17.00, Muzeul Literaturii Române – Dezbatere publică sub egida revistei Observator cultural: „Norman Manea şi cititorii săi". Evenimentul este moderat de criticul literar Carmen Muşat, redactor­şef al revistei Observator cultural
» Miercuri, 17 aprilie, ora 17.00, Grupul pentru Dialog Social – Masă rotundă găzduită pe tema „Exilul – o traumă privilegiată", moderată de scriitorii Gabriela Adameşteanu şi Stelian Tănase
» Joi, 18 aprilie, ora 17.00, Colegiul Noua Europă – Conferinţă cu tema „Imposibilităţi kafkiene"