Lansarea albumului "România. Spaţiu, artă, cultură" la Varşovia şi Cracovia

În luna decembrie a anului 2008, a fost publicat la Editura Bosz, cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul "Publishing Romania", albumul România. Spaţiu, artă, cultură, probabil cea mai bună introducere în cultura, istoria şi cadrul fizico-natural ale ţării noastre care există pe piaţa poloneză. România. Spaţiu, artă, cultură e un album de lux, realizat cu un profesionalism desăvârşit de Łukasz Galusek, autorul celui mai bun ghid "România" editat vreodată în Polonia, şi Michał Jurecki, autorul primului ghid despre Bucovina apărut în Polonia. Fotografiile le aparţin lui Paweł Mazur şi Michał Jurecki În 11 şi 20 februarie, ICR-V a organizat, la Varşovia şi Cracovia, două evenimente de lansare a albumului. La Varşovia, lansarea a fost găzduită de Librăria Empik Junior, parte a celui mai mare distribuitor de carte din Polonia, iar la Cracovia - de selecta Librărie Bona, situată în inima Oraşului Vechi.
Fiecare lansare a fost, de fapt, o adevărată miniconferinţă despre România, susţinută cu multă competenţă şi pasiune de cei doi tineri autori ai albumului, arhitectul Łukasz Galusek şi istoricul Michał Jurecki, şi acompaniată de proiecţia impresionantelor fotografii ale lui Paweł Mazur, ilustratorul principal al albumului. După lansare, ICR-Varşovia a oferit un vin d'honneur.
Lansarea varşoviană s-a bucurat de prezenţa ambasadorului României în Polonia, Gheorghe Predescu, care a rostit câteva cuvinte în deschiderea serii. Bogdan Szymanik, directorul Editurii Bosz, a fost prezent la ambele evenimente. Publicul a fost numeros de fiecare dată, cele două lansări fiind urmărite în total de aproximativ 150 de persoane.

Tipărit pe hârtie de lux în cele mai bune condiţii grafice, albumul România. Spaţiu, artă, cultură cuprinde, în cele 290 de pagini, informaţii esenţiale, geografice, istorice și culturale, despre România. Textul şi imaginile dovedesc nu numai seriozitatea cercetării, realizată în mai multe vizite de documentare de-a lungul anului 2008, ci şi admiraţia şi entuziasmul autorilor pentru locurile şi patrimoniul istoric româneşti.

Informaţia este structurată pe marile regiuni istorice, fiind descrise cadrul fizic, specificul, localităţile importante, marile monumente istorice sau de artă, iar la sfârşit sunt prezentate, sub forma unor minimonografii, cinci oraşe importante ale ţării: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa şi Sibiu. Albumul mai cuprinde o cronologie orientativă a marilor momente istorice din trecutul României, precum şi o succesiune de hărţi ce prezintă teritoriul ţării de la întemeierea statelor medievale pană în prezent.

Publicat în 3.000 de exemplare, albumul se distribuie în toate marile librării din cele mai importante oraşe poloneze. Costul unui exemplar este de 52 PLN, adică aproximativ 11 euro.