Itinerarii vizuale gorjene @ Galeria Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Proiectul expoziţional Itinerarii vizuale gorjene, iniţiat de Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România în parteneriat cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, intenţionează să familiarizeze publicul din Italia, îndeosebi din Veneţia, cu arta contemporană românească, mai precis cu cele mai noi şi relevante creaţii vizuale ale artiştilor gorjeni. 

Expoziţia Itinerarii vizuale gorjene, ce va fi deschisă publicului în Galeria Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în perioada 15–30 martie 2023, va aduce în atenţia vizitatorilor sinteze din arealul artei gorjene, în contextul artelor vizuale contemporane, cuprinzând lucrări de pictură, grafică, sculptură, arte decorative şi fotografie artistică. Este o demonstraţie culturală importantă pe care breasla de creatori contemporani din Târgu Jiu o va face la Veneţia, lucrările acestui grup evocând, în general sau în particular, acel filon specific culturii române tradiţionale care se face simţit şi în arta lui Brâncuşi. Opera sculpturală fundamentală a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu este pentru majoritatea artiştilor expozanţi o sursă inepuizabilă de inspiraţie şi motivaţie a actului de creaţie, atât în prezent, cât şi în viitor. Este suficient să intri în contact cu creaţia brâncuşiană pentru a te încărca de elanuri creative şi a simţi bucuria pură a formelor esenţializate, care îţi deschid calea spre visare sau te îndemnă la meditaţie şi stimulează creativitatea. Expoziţia Itinerarii vizuale gorjeneeste un omagiu adus marelui sculptor Constantin Brâncuşi, la 66 de ani de la trecere sa în eternitate.

Pe simezele Galeriei Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia vor expune 22 de artişti vizuali: Mihai Ţopescu, Gheorghe Plăveţi, Valer Neag, Vasile Fuiorea, Dragoş Bădiţa, Constantin Dobriţescu, Armand Landh, Georgiana Brandt, Daniel Semenescu, Iliana Gheorghiu, Florin Gheorghiu, Romana Ţopescu Trăistaru, Anca Maria Stănciulescu, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Bogdan Epure, Dragoş–Radu Trăistaru, Cristina Cioplea, Laurenţiu Stoicu, Mariana Frătiţa, Cătălin Negrea, Pompiliu Ciolacu. Acest amplu eveniment expoziţional are obiectivul de a face cunoscute în lume valori ale culturii naţionale, prin prezentarea unor documentare ale creaţiei brâncuşiene de la Târgu Jiu, în paralel cu expunerea lucrărilor artiştilor vizuali membri ai Filialei Târgu Jiu a a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România este o asociaţie de creatori contemporani ce contribuie la îmbogăţirea patrimoniului artistic şi cultural, artiştii fiind conştienţi de răspunderea dar şi de şansa uriaşă de a rezida şi interacţiona cu opera marelui sculptor Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu. Obiectivul principal al acestui proiect expoziţional este comemorarea marelui sculptor Constantin Brâncuşi şi valorificarea moştenirii sale culturale de la Târgu Jiu. Proiectele expoziţionale ale Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România din ultimii ani dovedesc truda creativă rodnică a membrilor ei, arta fiind înţeleasă ca o profesiune de credinţă şi inovaţie a artistului vizual contemporan, semnificând aspiraţiile culturale şi nevoia de comunicare. În acest sens, demersul expoziţiei artiştilor gorjeni este deschis de maestrul Mihai Ţopescu, curator al expoziţiei, membru marcant al filialei. Artistul a organizat în ultimii ani evenimente vizuale de notorietate la Veneţia şi în Europa, reuşind să câştige aprecierea publicului şi a criticii de specialitate prin valoarea artei sale.