Motto: Priviți-le până când le veți vedea. Cei mai aproape de Dumnezeu le-au văzut.
Constantin Brâncuși
Constantin Brâncuși se aseamănă cu vechii cărturari chinezi faimoși care au plecat de jos, au câștigat examenele imperiale, au devenit mari cărturari și mandarini. El s-a născut la sat, ca cei mai mulți dintre oamenii de geniu ai pământului românesc, a plecat în lume și s-a impus drept sculptorul numărul unu, primul de sub ceruri.
Constantin Brâncuși a găsit originile comune ale omenirii. Român, chinez, francez, englez, african, cu toții ne simțim acasă în creațiile sale. Există un limbaj al lui Brâncuși, exprimat prin viziune, formă și esență, simboluri, metafore, accente lirice și fior metafizic. El a creat în spiritul datinilor strămoșești, operele sale au înțelesuri esoterice și divine. Receptarea lui Constantin Brâncuși este în prezent o cale simplă, opera sa aparține patrimoniului universal, este cunoscută pretutindeni în lume și socotită o parte sacră a civilizației omenirii. Care sunt caracteristicile creației sale? Cu ce cunoaștere să privim pentru a înțelege oricare dintre piesele sale? Sculptura ca formă pură, unitatea materiei cu spiritul, cosmos magic, senzația de mișcare, de avânt către înalt, esențializare, echilibru interior, proporții interioare ideale și mai cu seamă lumină, raze misterioase, văpăi care ne împresoară spiritul și ne fac părtași la creație.
În orașul Târgu Jiu din Oltenia, Constantin Brâncuși a gândit și a realizat, între anii 1937 și 1938, o Cale Sacră a oamenilor, care va deveni în timp loc de pelerinaj pentru omenirea întreagă. Acolo nu este numai opera de artă adusă în parcul public, ci un ansamblu ezoteric. S-au dat multe explicații, începând cu creatorul însuși, se vor mai scrie studii, se vor tipări cărți, însă înțelesurile adânci se vor lăsa cât mai puțin cuprinse în cuvinte, iar nouă nu ne rămâne decât să repetăm tuturor în lume cele declarate de artist: Duceți-vă la noi în România pentru a înțelege esența operelor mele. Duceți-vă să vedeți oamenii, costumele, locurile. Duceți-vă să vedeți ceea ce am putut să realizez eu la Târgu Jiu.