Impresii după Berlinală

Odată cu ceremonia de premiere au luat sfârşit şi cele zece zile dedicate filmului internaţional de la Berlin, adică Berlinala.

România a fost reprezentată solid anul acesta. Dacă cele două scurtmetraje Bric-Brac în regia lui Gabriel Achim, şi Renovare, în regia lui Paul Negoescu, au fost selectate doar în afara competiţiei de la Berlinale Shorts, la lungmetraje lucrurile arată diferit.

Cea mai fericită fată din lume, în regia lui Radu Jude a umplut sălile de cinema la fiecare proiecţie, spre nemulţumirea celor care au rămas pe din afară. Selecţionat în cadrul Berlinale Forum, filmul lui Radu Jude a fost distins cu premiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinémas d'Art et d'Essai Européens).

Katalin Varga, prima coproducţie românească selectată vreodată în competiţia oficială de la Berlin, a fost premiată cu un Urs de Argint pentru cel mai bun sound design.

Prezenţele româneşti la Berlin au fost sărbătorite anul acesta în cadrul petrecerii filmului românesc din consacrata locaţie Roter Salon. Formţia Zdob şi Zdub a ridicat în picioare atât publicul românesc, cât şi pe cel străin invitat la recepţie.

Filmele româneşti au fost prezentate la Berlin cu sprijinul Asociaţiei de Promovare a Filmului Românesc, al Consiliului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin.