ICR Tel Aviv partener al Festivalului Limbii și al Teatrului Idiș

Pentru a marca Ziua Limbii și Teatrului Idiș, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a fost partener al celei de-a IV-a ediții a Festivalului Limbii și al Teatrului Idiș, organizat on-line de Federația Comunităților Evreiești din România, în colaborare cu alți parteneri, în perioada 30 – 31 mai 2021, contribuind la promovarea evenimentului în rândul publicului israelian vorbitor de idiș și română. Totodată, ICR Tel Aviv a pregătit un material video cu un interviu luat actriței israeliene de origine română, Monica Vardimon, artistă cu o foarte bogată carieră în România, Israel și în străinătate. Materialul a fost difuzat în data de 31 mai 2021, atât în cadrul Festivalului, cât și pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.

Născută în București, Monica Vardimon și-a început și consolidat cariera artistică, în calitate de cântăreață, cu multiple apariții la radio și televiziune, inclusiv o participare la Festivalul de la Mamaia (1974) și pe scena Teatrului „Constantin Tănase” (1973-1976).

În 1976 a emigrat în Israel unde, în perioada 1976-1991, a jucat în aproximativ treizeci de producții în limbile română și idiș într-un teatru privat condus de Natan Gilboa, producții printre care se numără: Pe șleau, cu Moscow Alkalay, Jetta Luca și Shimon Bar; Vedeți cum mergeți cu Yaakov Bodo și Tova Porat; Pretty Belinda Love cu Carol Markovich; Axis of Budu Shooting cu Jacob Bodu; The Streets Sing; My Wives Sweetheart cu Carol Markowitz Warszewski și Ai Nay Day. În 1978 a participat la un festival de muzică idiș și a câștigat primul loc cu piesa Dry Maideluch de Siraotkin.

A avut, de asemenea, turnee și spectacole în America, Australia și Europa, care au inclus și apariții pe Broadway, pentru care a primit recenzii foarte bune.

În 1983 a început să joace în ebraică în două filme ale regizorului George Ovadiah, alături de nume mari ale cinema-ului israelian.

Repertoriul ei include piese în nouă limbi străine: idiș, engleză, franceză, rusă, italiană, ebraică, portugheză, spaniolă și română. Ocazional, apare și la Vocea Israelului în idiș.

În cadrul Teatrului Yiddishpiel, Monica Vardimon a apărut în două proiecte de teatru: prezentarea „Gebirtig” realizată pentru elevii de liceu înainte de a vizita Polonia în căutarea rădăcinilor; piesa Teatrul de Grație, un spectacol special conceput pentru supraviețuitorii Holocaustului, aflați în instituții geriatrice din Israel.

Ziua Limbii şi Teatrului Idiş, instituită în 2017, este sărbătorită la 30 mai, amintind astfel de data naşterii, în anul 1901, a poetului şi prozatorului Itzik Manger, unul dintre maeştrii, pe plan mondial, ai literaturii idiş din prima jumătate a secolului XX, considerat cel mai important şi reprezentativ autor de limbă idiş din România.

Pe parcursul celor două zile, Festivalul Limbii și al Teatrului Idiș on-line a adus în atenția publicului atât spectacole de teatru și dans, cât și concerte, conferințe și interviuri cu personalități din lumea culturală de expresie idiș.
Programul Festivalului Limbii și al Teatrului Idiș se găsește în atașament.

Mai multe informații: https://www.facebook.com/events/489180122423899