ICR Londra lansează la Belfast caravana filmului românesc, care va continua la Dublin, Londra şi Reykjavik

În perioada 28-30 ianuarie 2011, cinematograful Queens Film Theatre din Belfast va găzdui un program cultural de amploare, organizat la iniţiativa Institutului Cultural Român de la Londra. Vor fi proiectate şase dintre cele mai recente şi premiate filme româneşti, în prezenţa invitaţilor de onoare, vor fi organizate un atelier masterclass pentru studenţii de la facultăţile de film şi un concert-petrecere de deschidere.
Două dintre filme vor rula în pemieră în Marea Britanie: Morgen, r. Marian Crişan şi Felicia, înainte de toate, r. Răzvan Rădulescu & Melissa de Raaf. Peliculele Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, r. Andrei Ujică, Aurora, r. Cristi Puiu, Marţi, după Crăciun, r. Radu Muntean şi Portretul luptătorului la tinereţe, r. Constantin Popescu au fost vizionate şi în cadrul altor festivaluri importante, precum London Film Festival, beneficiind de cronici apreciative (4 şi 5 stele în TimeOut London).

Trei invitaţi de onoare vor călători la Belfast pentru întâniri cu publicul cinefil şi presa de specialitate: regizorul Cristi Puiu, actorul András Hatházi şi criticul de film Iulia Blaga. După proiecţia filmului Morgen, spectatorii sunt aşteptaţi la concertul-petrecere de deschidere, susţinut de Nico de Transilvania, DJ de origine română stabilit la Brighton.
Programul evenimentelor
Vineri, 28 ianuarie 2011
3pm - Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, r. Andrei Ujică
7pm - Morgen, r. Marian Crişan - proiecţie urmată de o sesiune de întrebări şi
răspunsuri cu actorul Andras Hathazi
10pm - Petrecere de deschidere cu DJ Nico de Transilvania la Menagerie Bar

Sâmbătă, 29 ianuarie 2011
1pm - Masterclass cu Cristi Puiu
3pm - Aurora, r. Cristi Puiu – proiecţie urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Cristi Puiu
7pm - Marţi, după Crăciun, r. Radu Muntean

Duminică, 30 ianuarie 2011
3pm - Felicia, înainte de toate, r. Răzvan Rădulescu & Melissa de Raaf
7pm - Portretul luptătorului la tinereţe, r. Constantin Popescu

Proiectul Cinema Romania Now este organizat de Institutul Cultural Român de la Londra în parteneriat cu Queens Film Theatre din Belfast şi deschide seria evenimentelor de promovare a filmului românesc în 2011 în Marea Britanie. Sunt în pregătire secţiuni româneşti la Festivalul Internaţional de Film de la Dublin, EastEnd Film Festival din Londra şi Festivalul Internaţional de Film de la Reykjavik.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk