ICR, de șase ani partener al Festivalului Internațional de Film NexT

Scurtmetraje de Oscar și Cannes, filme pentru copii, filme horror și SF, musical-uri, experimente vizuale și filme scurte multipremiate la festivaluri internaționale se întâlnesc la cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, desfășurată între 28 martie și 1 aprilie 2012 la Cinema Scala, Cinema Studio și Café Verona Cărturești. Institutul Cultural Român, partener al festivalului încă de la prima ediție, va oferi și în acest an Trofeul NexT, Premiul „Cristian Nemescu“ pentru cea mai buna regie și Premiul „Andrei Toncu“ pentru cea mai bună coloană sonoră.
Selecția filmelor din competiția NexT este realizată de criticul de film Andrei Gorzo și de co-selecționera sa Irina Trocan și cuprinde 27 de titluri, din cele peste 1200 de filme luate în considerare de către selecționeri.

Surprizele NexT 2012 sunt cele două programe în premieră: NexT Dance și NexT Imaginaria, la care se adaugă scurtmetrajele nominalizate anul acesta la Premiile Oscar, la Oscarurile Europene (European Film Academy) sau selecţionate la Festivalul de la Cannes. Ca și la edițiile precedente, competiția rămâne cel mai puternic program al festivalului, cu filme din 15 țări de pe patru continente. Cei mai mici spectatori sunt așteptați la NexT Kids – un scurt program de filme, un lung program de jocuri – prezentat de Cartoon Network.

Ca și anul trecut, programul de suflet al festivalului – Cristi & Otto: filme realizate de Cristian Nemescu și Andrei Toncu – iese din sala de cinema și ajunge în Turbohalle (București) dar și în țară – pentru prima dată la Târgu-Mureș, în cafeneaua J’ai Bistrot.

Din agenda NexT a acestui an nu lipsesc seminariile NexT – prezentate de JTI, care se vor desfășura la Café Verona Cărturești. Acestea sunt axate pe regie de film, sound design și distribuție de film. La NexT 2012 va avea loc un masterclass cu actorul Gabriel Spahiu și o prezentare a școlilor de film din România.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Detalii: nextfilmfestival