Galeria „Sandwich“ participă, cu sprijinul ICR, la Târgul de artă LISTE Art Fair 2022

Institutul Cultural Român susține participarea Galeriei „Sandwich“ la Târgul de artă LISTE Art Fair – 2022, care va avea loc în perioada 13 – 19 iunie 2022, la Basel (Elveția).

În cadrul Târgului, Galeria va prezenta proiectul The Indefiniteness of Death and Dreams, semnat de artistele: Nicoleta Mureș (România), Raluca Milescu (România), Natasha Shulte (Ucraina) și artistul Zhang Miao (China). Proiectul Galeriei „Sandwich“, selectat de Comitetul internațional Liste, format din curatori, galeriști și artiști, prezintă patru abordări critice ale lumii contemporane, ale ritmului său haotic, accelerat și de multe ori fără țintă, creând un spațiu expozițional vibrant, ce îmbină diferite simboluri ale culturii prezente.

„Elementul central este un colaj digital sub forma unui tapet, acoperind întreg peretele central, lucrare a artistei Nicoleta Mureș. Suprapuse peste imagine sunt două monitoare video ce redau o selecție din animațiile digitale ale artistei, ce ating subiecte precum trenduri populare, starea de somnolență și sufocare a societății contemporane, și presiunea social media.

Atingând aceleași subiecte, în mare, dar cu o abordare mult mai personală față de corp și corporalitate, presiuni sociale asupra individului, sunt colajele digitale printate fotografic ale artistei din aceeași generație, Raluca Milescu. Prin lucrările sale, Milescu explorează subiecte precum sănătatea mentală, intimitate, corporalitate, vorbind despre alienarea eu-lui în raport cu propriul sistem emoțional și biologic.

Lucrarea artistului chinez Zhang Miao, Ochii care Plâng, face parte dintr-o serie mai largă a acestuia, și fixează atenția pe public, care se simte privit, urmărit direct de către lucrare. Această versiune a lucrării reacționează, în mod direct, la tot ceea ce se întâmplă în lume, fără a numi un anume eveniment concret, confruntând privitorii și conectându-se cu celelalte lucrări din expoziție.

O prezență specială în prezentarea noastră din acest an este artista ucraineană Natasha Shulte din Odessa. Picturile acesteia explorează tensiunile dintre controlul autoritar și identitatea personală, explorând noțiuni precum autonomia și revolta." (Daniela Palimariu, curatoarea proiectului)

Liste Art Fair Basel a fost fondat în 1996, fiind cel mai renumit târg de artă dedicat galeriilor de până în 10 ani, precum și artiștilor emergenți de pe scenele culturale ale lumii. În fiecare an, la Basel, o generație mai tânără de galerii expune artiști, reprezentanți excepționali ai ultimelor evoluții și tendințe în arta contemporană, selecția participantilor în cadrul târgului fiind deosebit de riguroasă.