Filmul „Metronom”, regizat de Alexandru Belc, proiectat la Festivalul de Film de la Gijón, cu sprijinul ICR Madrid

Proiecția filmului „Metronomˮ (2022), regizat de Alexandru Belc, va avea loc, cu sprijinul ICR Madrid, în cadrul Secțiunii Oficiale Retueyos a Festivalului de Film de la Gijón, care are loc în perioada 11 – 19 noiembrie 2022.

„Metronomˮ a fost premiat pentru regie la secțiunea „Un certain regard” a Festivalului Internațional de Film de la Cannes din 2022. Acţiunea peliculei are loc în România comunistă. În timp ce Ion Ţiriac şi Ilie Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea „Metronomˮ de la Europa Liberă. Când el primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, ei ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

Filmul reprezintă debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizorului Alexandru Belc, cunoscut până acum pentru documentarele „Cinema, mon amour” (2015) sau „8 martie” (2012).

Evenimentul reprezintă totodată prilejul unei noi colaborări in cadrul unui proiect internațional comun cu alte institute culturale din rețeaua EUNIC Madrid, în mod concret anul acesta cu Institutul Francez, Centrul Ceh, Forumul Cultural al Austriei și Institutul Polonez.

În cadrul Festivalului de Film de la Gijón de anul acesta mai participă, în diverse secțiuni, Memories from the Eastern Front, de Radu Jude și Adrian Cioflâncă (prezentat în premieră în secțiunea oficialăScurtmetraje), și Potemkiniștii, de Radu Jude (Secțiunea Esbilla). Actrița româno-americană Elina Löwersohn va fi omagiată într-o retrospectivă cu operele sale cele mai importante.

Mai multe detalii: https://www.gijon.es/es/eventos/60-festival-internacional-de-cine-de-gijonxixon


Program proiectii Festival