Luni, 30 septembrie 2013, cu începere de la ora 18.00, Filiala Seghedin a ICR Budapesta a vernisat în saloanele sale o expoziţie retrospectivă a pictorului Ştefan Oroian, artist plastic român din Gyula (Ungaria). Au fost expuse tablouri şi lucrări de plastică mică, unele realizate special pentru acest eveniment de către Ştefan Oroian, un artist contemporan recunoscut atât în Romania, cât şi în Ungaria. Expoziţia a fost vernisată de criticul şi istoricul de artă Pál Szuromi, un bun cunoscător al artei lui Ştefan Oroian.
Ştefan Oroian
Născut la 19 februarie 1947 la Bătania, Ungaria, urmează studii de desen şi istoria artei la Universitatea de Ştiinţe din Seghedin, fiind discipolul profesorilor László Winkler la Seghedin şi al lui János Fajó la Budapesta.
Din 1968 expune în Ungaria în cadrul unor expoziţii de grup şi personale, iar din 2000 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Ungaria.
Printre expoziţiile sale personale notabile sunt cele de la: Bucureşti şi Zürich (1994), Braşov şi Ditzingen (1995), Paris (1997), Hanovra (2002), Goldrop (2003), Cluj Napoca, Oradea şi Veneţia (2004), Sibiu (2007).
În 2004 Guvernul României îi conferă ”Ordinul Cultural în grad de cavaler” - categoria „Arte plastice” iar în 2006 este decorat cu ”Crucea de Merit” a Republicii Ungare şi primeşte Marele premiu la ”Bienala de pictură de la Seghedin”.
În 1998 Ştefan Oroian a fost invitatul Centrului Cultural al României la Paris, în 2004 al Institutului Cultural Român de la Veneţia şi la „Academia di Romania” din Roma, iar în 2007 expoziţia sa însoţeşte inaugurarea Filialei Seghedin a ICR Budapesta.
„Forţa expresivă a culorilor îl fereşte pe Ştefan Oroian de a aluneca într-un simplu decorativism agreabil. Dispuse în zone geometrizante, tranşant delimitate, culorile lui Oroian sunt uşoare şi diafane, dar tonice prin căldura pe care o degajă. El exprimă o relaţie umană cu spaţiul infinit, o relaţie care presupune mişcare. Spre deosebire de Mondrian, care a repudiat-o, Ştefan Oroian introduce adesea în compoziţiile sale linia curbă, pentru a sugera mişcarea universală…”
Horia Medeleanu