Expoziția Design without Borders

În perioada 2 octombrie – 6 noiembrie 2022, Muzeul Kiscelli a găzduit a XVIII-a ediție a unei serii de evenimente de artă și design independente, prezentând lucrări semnate de peste 160 artiști din 21 de țări. Institutul Cultural Român de la Budapesta a fost și anul acesta partenerul expoziției.

Atenția proiectului a mijlocit tranziția între genuri și tematici artistice, titlul indicând atât caracterul internațional, cât și importanța dialogului regional și apartenența comună europeană, care reflectă transformările între domeniile artistice. Principalul scopul al organizatorilor DWB este acela de a prezenta designul sub diferite forme de interpretare, evidențiind atitudinea creativă și inovația. Asemenea anilor precedenți, operele, proiectele și obiectele expuse au creat o conexiune între cele mai variate domenii artistice: artă plastică, design, arte vizuale și performative.

Selecția acestui an a prezentat o imagine de ansamblu a activității designerilor români: lucrări ale studenților de la Universitatea de Artă și Design (UAD) din Cluj: lămpi create de Ecaterina Chiriac, Eszter Csiki, Mara Josan și Horațiu Rădulescu; obiectele cu o geometrie specială, compuse din bețișoare de fag și noduri imprimate în 3D ale artiștilor emergenți Cristina Cerga, Adrian Bursuc și Ștefan Nădejde, de la Wooba, precum și fotoliul tip statuie, în patru părți, al lui Octavian Gugu, creat special pentru expoziția DWB. Creația lui Ciprian Mihnea, șeful departamentului de Design al UAD, artist de reputație internațională și personalitate marcantă a designului românesc,  se numește Plywood chair și este un puzzle tridimensional, inspirat de un obiect tradițional - covata. Obiectul a fost realizat în colaborare cu Lucian Grădinariu, Beáta Csáka, Cosmin Sălăjan, Irimieș Dragoș Mihai și Fîrte Gina. În cadrul secțiunii de bijuterii, Cleopatra Coșuleț a participat cu o colecție intitulată Implicity.

Alături de creatorii din regiune, o atenție deosebită i-a fost acordată designerului finlandez, pentru prezentarea lucrărilor studenților de la Departamentul de design și arhitectură al Universității Aalto și creației studenților secției de bijuterie din cadrul Institutului European de Design din Milano. 

2022 fiind Anul Internațional al Sticlei, exponatele unor artiști reprezentând arta sticlei a fost în vizorul curatorilor expoziției DWB.

Printre exponate s-a numărat și creația olandezului Kas Oosterhuis, arhitectul  "clădirii Balenei" din Budapesta, un artist ale cărui lucrări reprezintă o tranziție între arhitectură și design, răspunzând astfel și motto-ului evenimentului Budapest Design Week 2022: „Spații ale întâlnirilor – Arhitectură și Design”.

Caracterul pluridisciplinar al evenimentelor artistice a fost accentuat și de concertele de muzică contemporană și clasică, care au însoțit tururile ghidate.

Curatorii fondatori și organizatorii expoziției a fost: Tamás Radnóti, designer de interior și Szilvia Szigeti, designer de textile, laureată apremiului Noémi Ferenczy.

Mai multe detalii:

design-without-borders.eu

kiscellimuzeum.hu