Expoziţia „Constantin Brâncuşi - fotograf”, la Muzeul Naţional de Artă din Polonia

Fotografiile lui Constantin Brâncuşi, artistul român cu cea mai mare expunere internaţională, vor fi prezentate pentru prima oară în Polonia, în cadrul unui proiect realizat de ICR Varşovia în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Artă al Poloniei.
La moartea sa, în 1957, Brâncuşi a lăsat în urmă peste 560 de negative şi mai mult de 1000 de fotografii. Expoziţia „Constantin Brâncuşi - fotograf" cuprinde 40 de tiraje actuale ale unor fotografii originale care îl înfăţişează pe marele sculptor în atelierul său parizian, precum şi o serie de sculpturi celebre, surprinse din diferite unghiuri sau în diferite stadii de realizare. Acestea vor fi expuse, timp de o lună şi jumătate, la Galeria „Królikarnia" a Muzeului Naţional de Artă al Poloniei, situată într-un vechi palat aristocratic din centrul Varşoviei. Vernisajul va avea loc joi,18 iunie, de la ora 18.00, iar expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe data de 2 august.

Brâncuşi şi-a documentat creaţia prin fotografie, imaginile astfel obţinute ajutându-l să fixeze vizual lucrările finalizate, dar şi să reţină etapele de execuţie a sculpturilor. O altă categorie de fotografii sunt autoportretele artistului în atelier. Surprins în timpul lucrului sau pozând, artistul îşi gândea permanent portretul în raport cu opera. Creaţia fotografică era pentru Brâncuşi indisolubil legată de sculptură, în care îşi găsea motivele, pretextele şi inspiraţia pentru imaginile cele mai elocvente din fotografiile sale.

Contact:
Institutul Cultural Român din Varşovia
tel./fax : + 48 22 828 12 78
warszawa@icr.ro