Evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu prilejul Zilei Limbii Române

Ziua Limbii Române, instituită prin Legea nr. 53/2013, va fi sărbătorită în rețeaua institutelor culturale românești din străinătate, la Accademia di Romania, ICR Bruxelles, ICR Budapesta, ICR „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, ICR Madrid, ICR New York, ICR Paris, ICR Praga, ICR Tel Aviv, ICR Varşovia, dar și în Liban. Totodată, Ziua Limbii Române va fi celebrată în comunităţile româneşti din vecinătatea României, printr-o serie de evenimente organizate de Direcția Generală Românii de Pretutindeni în Serbia, Republica Moldova şi Ucraina.
Accademia di Romania în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează în sala de conferințe a institutului, în perioada 3–8 septembrie 2013, o expoziție cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române. Vor fi expuse 50 de fotografii cu portrete ale scriitorilor și poeților români, precum și facsimile sau manuscrise ale scriitorilor: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ion Creangă, I. L. Caragiale, Mircea Eliade, Nicolae Labiş, George Bacovia, Al. Macedonski, Ion Minulescu, Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Marin Preda, Eugène Ionesco, Panait Istrati, Camil Petrescu, Marin Sorescu, George Coşbuc, Ion Slavici, George Călinescu, Geo Bogza, Ionel Teodoreanu, Gala Galaction, Radu Tudoran, Mircea Sântimbreanu, Mihail Drumeș, Mihail Sebastian, Petru Maior, Gheorghe Şincai, Samoil Micu, Dimitrie Cantemir, Grigore Ureche, Ion Neculce, Miron Costin, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Alexandru Vlahuţă, George Topîrceanu, Anton Pann, Ion Heliade Rădulescu, Octavian Goga, Zaharia Stancu.
ICR Bruxelles organizează proiectul EUNIC – „Promovarea institutelor culturale naţionale şi a cursurilor de limbă, în transportul public la Bruxelles“, în perioada 9-22 septembrie 2013. Evenimentul este organizat în colaborare cu Societatea de Transport în Comun din Bruxelles (STIB) și patru institute culturale naţionale de la Bruxelles (Goethe-Institut, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură şi Institutul Cultural „Yunus Emre“), sub egida EUNIC, reprezentând o campanie de promovare a institutelor şi a cursurilor de limbă organizate de acestea la Bruxelles în anul universitar 2013/2014. Banner-ul de promovare va fi afişat în mijloacele de transport în comun din centrul oraşului, materialul promoţional fiind conceput şi realizat de personalul institutelor partenere.
ICR Budapesta celebrează Ziua Limbii Române, în data de 2 septembrie 2013, la Micherechi, cu spectacolul-interactiv Magia cuvântului, conceput de Giorgiana Elena Popan. Acest eveniment dedicat zilei de 31 august a fost programat pentru a coincide cu prima zi de școală în Ungaria și este dedicat copiilor români dornici să păstreze viu tezaurul lingvistic moștenit de la strămoșii lor. În tălmăcirea actriţei, elevi ai Şcolii generale românești din Micherechi vor asculta poveşti tradiţionale româneşti şi universale, pline de umor, şi vor lua parte la un program care include jocuri şi cântece. Giorgiana Elena Popan este actriță și colaboratoare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, vicepreședintă a Asociației Culturale „Magia Cuvântului“ din Arad și director al Festivalului Internațional „Arta de a spune povești – Magia Cuvântului“ – primul festival de acest gen din România.
ICR „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează o serie de evenimente prilejuite de Ziua Limbii Române. În colaborare cu Consiliul Raional Leova și Biblioteca Raională Leova, organizează expoziția „Sufletul satului românesc“, în perioada 28 august – 27 septembrie 2013, la Casa de Cultură din Leova. Vor fi expuse 42 de fotografii ale artiştilor orădeni Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrilă, realizate în câteva zone etno-folclorice ale Transilvaniei, cu precădere în Bihor, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Proiectul marcheză Ziua Limbii Române pe teritoriul Republicii Moldova prin promovarea valorilor românești autentice.

De asemenea, ICR „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează expoziția „Mihai Eminescu“ la Strășeni, în data de 27 august 2013, cu ocazia Zilei Limbii Române. Alcătuită din 22 de bannere, expoziția va fi însoțită de prezentarea lucrării Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic și a CD-ului aniversar „Rămâi, iubirea mea, rămâi“, conținând o selecție din versurile de dragoste ale poetului Nicolae Dabija. Expoziția va fi itinerată și în alte localități din Republica Moldova: Căușeni, Soroca, Bălți, Leova, Edineț și Cahul.

Tot cu ocazia Zilei Limbii Române, la Palatul Culturii din orașul Hîncești va avea loc expoziția „Grigore Gafencu“, în perioada 30 august – 30 septembrie 2013, eveniment organizat în colaborare cu Consiliul Raional Hîncești. Expoziția foto-document include peste 30 de panouri foto, realizate de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe. Sunt prezentate aspecte inedite din activitatea diplomatului și omului politic român Grigore Gafencu. În acest fel publicul interesat va putea descoperi documente valoroase, ce dezvăluie momente dramatice din istoria perioadei în care a activat ca diplomat Grigore Gafencu.

Expoziția „Gavriil Bănulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al românismului“ de la Edineț va fi deschisă în perioada 25 august – 25 septembrie 2013. Expoziția va fi itinerată și în alte localități din Republica Moldova: Căușeni, Soroca, Bălți, Leova, Hâncești, Cahul.

ICR „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al României, expoziția itinerantă „Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere“, la Biblioteca raională din Drochia, în data de 25 august, cu ocazia Zilei Limbii Române. Expoziția urmează să fie itinerată și în alte localități și muzee din Republica Moldova: Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo“ din Bălți, în orașele Cantemir, Orhei, Drochia, Hâncești. Proiectul marchează împlinirea a 200 de ani de la anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru, cunoscut sub numele de Basarabia, de Imperiul Țarist, și urmărește evoluția Basarabiei în perioada cuprinsă între două momente extrem de importante ale istoriei sale: momentul 1812 (încheierea păcii de la București și anexarea de către Rusia), respectiv momentul 1947 (încheierea tratatului de la Paris care a consfințit statutul Moldovei dintre Prut și Nistru ca parte componentă a URSS).

În colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo“, evenimentul „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere“ va avea loc în perioada 28 august – 30 septembrie 2013, la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi. Expoziția urmează să fie itinerată și în alte localități și muzee din Republica Moldova: Casa Limbii Române din Căușeni, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, Muzeul Ținutului Cahul.

Un eveniment de marcă este și conferința internațională „Limba Română – limbă a integrării europene“, desfășurată în perioada 31 august – 2 septembrie, la Academia de Științe a Moldovei (AŞM) și la alte instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Invitați: acad. Marius Sala, prof. dr. Gheorghe Chivu, prof. dr. Eugen Munteanu, prof. dr. Doina Buturică, acad. Solomon Marcus, acad. Mihai Cimpoi, Anatol Ciobanu, dr. hab. Vasile Bahnaru, Gheorghe Popa, dr. hab. Anatol Eremia, dr. hab. Anatol Gavrilov, dr. hab. Vasile Pavel, Nicolae Dabija, Ion Hadârcă, dr. hab. Ion Bărbuță. Programul este structurat astfel: 31 august: Şedinţă solemnă consacrată Sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română“, Sala Azurie, AŞM; Depuneri de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt; 1 septembrie: Masă rotundă cu prezenţa tuturor participanţilor la conferinţă, Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan“ a AŞM; Lansare de carte A. Păunescu. Maluri de Prut, Editura Ştiinţa, 2013 (poezie consacrată Basarabiei şi addenda cenaclului „Flacăra“), Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan“ a AŞM; 2 septembrie: Prelegeri susţinute de participanții de la universităţile din Republica Moldova. Proiectul contribuie la promovarea valorilor istorice și culturale românești în Republica Moldova, marcând în același timp Ziua Limbii Române.

Limba română va fi celebrată și prin două spectacole susținute de Ansamblul Academic Național de Dansuri Populare „Joc“ din Republica Moldova, pe 28 și 30 august, la Leova și Hîncești. Ansamblul Academic Naţional de Dansuri Populare „Joc“ a fost fondat la Chişinău în anul 1945. Începând cu anul 1958, director artistic al ansamblului este maestrul Vladimir Curbet, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, pasionat etnograf și folclorist. În prezent, în cadrul ansamblului activează 65 dansatori şi 25 muzicieni. De-a lungul timpului, ansamblul de dansuri a participat la mai mult de şapte mii de concerte, în peste 63 de țări.

La Galeria de la Rond din Chișinău, în perioada 29 august – 7 septembrie 2013, va avea loc expoziția „Alexei Mateevici – Odă limbii române“. Evenimentul este dedicat aniversării a 125 de ani de la nașterea poetului Alexei Mateevici și cuprinde manuscrise, fotografii, poezii, mărturii ale cronicarilor, scriitorilor clasici și contemporani despre limba română și poezia dedicată limbii române. Expoziția va fi alcătuită din 23 de bannere și va fi itinerată ulterior și în alte localități din Republica Moldova: Căușeni, Soroca, Bălți, Leova, Edineț, Cimișlia, Ocnița, Strășeni și Cahul. Proiectul este realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău, Clubul Național de Artă „Minerva“ și Casa-Muzeu „Alexie Mateevici“ din satul Zaim.

ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul
propune proiectul „Ziua Limbii Române sărbătorită la Istanbul: Emil Boroghină – Recital de poezie populară românească“, în data de 29 august 2013, la sediul institutului. Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a culturii române prin sărbătorirea simultană a zilei limbii române în reţeaua institutelor culturale din străinătate. Recitalul cuprinde poezie populară românească selectată de actorul Emil Boroghină în decursul a șapte ani de cercetare. Alegerea textelor a fost făcută în vederea relevării filozofiei populare ce transpare în creaţia românească transmisă prin tradiţie orală.
ICR Madrid organizează proiectul online „Ziua limbii române în Spania“, în perioada 31 august – 10 septembrie 2013. Cu ocazia Zilei Limbii Române, ICR Madrid propune o campanie online de promovare a limbii şi a literaturii române traduse în spaniolă. Astfel, în perioada menționată, vor fi postate zilnic pe cele două pagini de Facebook administrate de ICR Madrid și pe site-ul institutului, fragmente din literatura română, în română și în spaniolă. Acestea vor fi propuse de traducătorii Cătălina Iliescu Gheorghiu, Dan Munteanu Colán, Mariano Martín Rodríguez, Marian Ochoa de Eribe Urdinguio, Xavier Montoliu Pauli, Joaquín Garrigós Bueno, Ioana Zlotescu, Joan Llinàs Suau, Viorica Pâtea, Corina Tulbure, Rafael Pisot şi Alberto Madrona Fernández.
ICR New York organizează, cu ocazia Zilei Limbii Române, patru recitaluri de poezie românească în interpretarea lui Constantin Chiriac, în data de 29 august 2013, la biserica Sfânta Maria din Queens, pe 31 august la sala mare a Centrului Comunitar din Cote-des-Neiges, Canada, apoi la Val David, în cadrul Festivalului Maria Tănase, și pe 1 septembrie, la biserica Sfântul Ilie din Montreal, Canada. Constantin Chiriac este un veritabil ambasador al culturii și limbii române. A absolvit I.A.T.C.-ul la Bucuresti, în 1980, obtinând o diplomă de Artă Teatrală. Din 2006 este doctor în teatru cu teza „Poezia ca spectacol“, susținută la Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu și la Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureș. În anul 2008 i se acordă titlul de doctor honoris causa al Leeds Metropolitan University. Este director general al Teatrului National „Radu Stanca“ din Sibiu din anul 2000, iar din 1994 este președinte al Fundației „Democrație prin Cultură“ din Sibiu și director general al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
ICR Paris celebrează Ziua Limbii Române la Paris prin organizarea recitalului Sunt un orb, în interpretarea maestrului Horaţiu Mălăele, la sala bizantină a Palatului de Béhague, în data de 31 august 2013. Sunt un orb este un recital de poezie în care maestrul Horaţiu Mălăele recită, pe un fond muzical discret, din poeţi români precum Nichita Stănescu, Adrian Păunescu sau Emil Brumaru. Proiectul contribuie la promovarea limbii române în Franţa şi la facilitarea contactului dintre publicul francez şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai teatrului românesc.
ICR Praga susţine participarea românească în cadrul etnofestivalului Barevna Devitka, în data de 31 august 2013, în parcul Podviní din Praga. Festivalul Barevna Devitka (The Vibrant Nine – Festival of flavours from around the world), aflat la cea de-a IX-a ediție, are ca scop prezentarea varietății culturilor internaționale și a minorităților etnice care trăiesc în Republica Cehă. Anul acesta vor participa 34 de naționalități, cu 41 de standuri și 400 de artiști. Acest festival multicultural are în medie 5 000 de spectatori anual, care se bucură de un program compus din muzică, gastronomie și divertisment. Institutul Cultural Român de la Praga își propune promovarea României și a comunității românești din Cehia printr-un stand de prezentare comun cu Asociația Românilor din Republica Cehă. În cadrul festivalului vor avea loc prezentări și vânzare de produse românești. Degustarea cu vânzare de produse românești este oferită de partenerul Planet Drinks, reprezentanța European Drinks în Republica Cehă. De asemenea, Ansamblul Kodrjanka, condus de Rodica Stegărescu, va susţine un concert de muzică şi dansuri populare româneşti. La standul României din cadrul festivalului Barevna Devitka, ICR Praga va organiza un mini curs de limba română (susținut de unul dintre membrii Catedrei de Românistică din cadrul Universității Caroline). De asemenea, în ziua festivalului va fi distribuit un quiz despre România printre participanți și spectatori.
ICR Tel Aviv organizează evenimentul literar „Eterna Călătorie şi dilemele identitare. Despre neliniştea şi provocările Drumului“, cu Carmen Firan, Adrian Sângeorzan şi Vlad Solomon, în data de 27 septembrie 2013, la sediul institutului. Evenimentul dedicat Zilei limbii române, moderat de dr. Marlena Braeşter, Universitatea din Haifa, este structurat în două părţi: lecturi din volumele Detectorul de emoţii, Cuvinte locuite, Valiza cu melci / Un horoscop al emigrantului de Carmen Firan și Între două lumi / Povestirile unui doctor de femei, proză memorialistică; Circul din faţa casei, roman; Anatomia Lumii, poeme, de Adrian Sângeorzan; masă rotundă cu tema „Eterna Călătorie şi dilemele identitare. Despre neliniştea şi provocările Drumului“. Participă scriitori americani şi israelieni de limbă română. Evenimentul, adresat israelienilor originari din România, are ca scop menţinerea contactului acestora cu limba română şi a interesului pentru literatura română contemporană. Selectarea autorilor, Carmen Firan şi Adrian Sângeorzan, precum şi temele abordate de aceştia în scrierile lor – emigrarea, adaptarea, probleme identitare – marchează o paralelă cu statutul şi temele abordate de scriitorii israelieni de limbă română.
Pentru sărbătorirea Zilei Limbii Române, în data de 30 august 2013, la Biblioteca Voievodală din Cracovia, ICR Varşovia va organiza un eveniment de promovare a învăţării limbii române, marcând totodată festiv Ziua Limbii Române. Împreună cu Şcoala de Limbi Străine „Calitate“, cu sprijinul Societății Polono-Române şi al Bibliotecii Voievodale din Cracovia, institutul va organiza ateliere de limba română, precedate de un concurs de cunoştinţe generale despre limbă, cele mai bune lucrări fiind premiate cu cărţi, albume şi CD-uri cu muzică românească. Evenimentul va fi structurat în două ateliere de limba română, unul destinat începătorilor, celălalt avansaţilor, susţinute de lectorii Şcolii de Limbi Străine „Calitate“. Deschisă în anul 2009, la inţiativa traducătoarei Joanna Kornaś-Warwas, absolventă de Românistică la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, Şcoala a debutat în activitatea sa prin cursuri şi traduceri din limba română. Ulterior şi-a lărgit aria lingvistică, însă promovarea României, a limbii române, precum şi serviciile din domeniul comunicării polono-române, atât în contactele comerciale, cât şi în schimbul cultural au rămas prioritare în activitatea Şcolii. Prin lectorii săi, Şcoala pregăteşte în fiecare an noi serii de vorbitori de română, lărgind cercul entuziaştilor culturii române şi României, în general. Cele două ateliere vor fi precedate de un concurs de cunoştinţe despre limba română, la care vor putea participa toţi abonaţii bibliotecii, cunoscători ai limbii române, dar şi publicul larg. Cele mai bune rezultate vor fi premiate de ICR Varşovia cu traduceri din literatura română în limba polonă, albume şi ghiduri de conversaţie româno-polone. Întregul eveniment se va desfăşura în data de 30 august, la Biblioteca Voievodală din Cracovia, cea de-a doua mare bibliotecă a capitalei Voievodatului Małopolskie, un spaţiu larg frecventat, în care, datorită Asociaţiei de Prietenie Polono-Române şi donaţiei de carte făcute de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu“ din Satu Mare, din 2012 există un „colţ“ românesc, dotat în prezent cu 600 de volume de literatură română, publicaţii popular-ştiinţifice pentru adulţi, cărţi pentru copii şi tineret, albume şi reviste româneşti.
Ziua Limbii Române va fi sărbătorită pentru prima dată de Ambasada României la Beirut printr-un program desfășurat în colaborarea cu Asociația România Levant și Asociația de Prietenie Moldo-Libaneza la Centrul Cultural CLAC Sin El Fil, vineri, 6 septembrie 2013, în intervalul 17.00-19.00. Cu această ocazie, sub îndrumarea doamnei profesoare Anca Chaito, copiii comunității românești vor prezenta un program artistic și vor recita poezii dedicate limbii române. De asemenea, românii originari din România și Republica Moldova rezidenți în Liban vor fi invitați la o conferință pe tema importanței Zilei Limbii Române, 31 august, în istoria românilor.

Ziua Limbii Române în comunităţile româneşti din vecinătatea României

Conform tradiţiei, Institutul Cultural Român organizează anual la Bucureşti, Chişinău și în alte comunităţi româneşti din statele vecine, manifestări culturale prilejuite de Ziua Limbii Române, la care participă personalități ale vieţii culturale şi artistice româneşti.

Anul acesta, seria de evenimente va începe cu un concert extraordinar susținut de interpretul Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de taraful „Crai Nou” din Alba Iulia, pe 29 august, de la ora 20.30, la Casa de Cultură din Uzdin (Voivodina, Serbia). Partener al ICR în organizarea evenimentului este Comunitatea Românilor din Serbia.

Vineri, 30 august, ora 19.00, va avea loc un concert extraordinar susținut de formația de muzică folk Pasărea Colibri la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Revenind după mulţi ani la Chişinău, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici şi Teo Boar vor încânta cu această ocazie publicul de dincolo de Prut cu melodii foarte cunoscute, precum Andrii Popa, Eşarfă în dar, Vara la ţară, Miruna, Vinovaţii fără vină etc.

În comunităţile de români din Sudul Basarabiei, Regiunea Odesa (Ucraina), sunt programate pe 30 august 2013, în localitatea Pocrovca Nouă, raionul Ismail şi pe 31 august 2013, în localitatea Barta, raionul Reni, două concerte ale lui Tudor Ungureanu și grupul Ștefan Vodă din Căpriana (Republica Moldova). Programul va fi completat cu alte două reprezentaţii ale Ansamblului „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail), unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiţionale româneşti din Basarabia Istorică. Partener al ICR în organizarea evenimentului este Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“.

Seria de evenimente dedicată Zilei Limbii Române se va încheia pe 8 septembrie 2013, când este programat un concert al maestrului Tudor Gheorghe la Cernăuţi, 2013, în sala Teatrului Olga Kobyljanska. Concertul este inclus în programul manifestării „Limba noastră cea română” organizat de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi în parteneriat cu Uniunea Interregională „Comunitatea românească din Ucraina”.

Intrarea la toate manifestările culturale menţionate mai sus este liberă.

______
În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific. Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.