- 31 August 2020
- Etichete Artes visuales Pinturas Sabina Elena Dragomir Día de la Lengua Rumana
Cu ocazia Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român de la Madrid prezintă în perioada 1 septembrie - 30 septembrie a.c. expoziția de pictură „Ea a fost aici”, de Sabina Elena Dragomir. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 31 august, de la ora 19.00, ora Spaniei, și va fi prezentat pe pagina de Facebook și contul YouTube ale ICR Madrid.
Expoziția „Ea a fost aici”, din spațiile Institutului Cultural Român de la Madrid, reprezintă un fir narativ care adună laolaltă 19 picturi. Împreună spun o poveste despre obscuritate și transparențe, în prezentarea proprie a artistei.
„Ea a fost aici”/ „Ella estuvo aquí” prezintă o serie de lucrări care simbolizează în esența lor „pielea” care acoperă impulsul, care poartă conștiința de a fi prezent, de a exista. Operele conduc, prin vizibil, spre clar-obscur, spre adâncurile nemărginite ale secretului și creează iluzia unei identități precise.
„Expoziția reprezintă un proiect care gravitează în jurul conceptului de memorie, identitate individuală și colectivă, o serie de tablouri care surprind corpul uman feminin în diferite ipostaze. Cu toții am simțit în viața noastră prezența unui corp feminin; iubita, prietena, sora, bunica, mama. Pentru unii Eva, pentru alții Venus, ea a fost cea care a reușit să ne construiască propriul Univers.
De cele mai multe ori, corpul feminin și reprezentările lui în artă au însemnat un act de voyeurism, sexual și de prea puține ori o semnificație naturală și sinceră pentru ceea ce înseamnă cu adevărat frumusețea acestuia: cutele și ridurile care îi oferă expresivitate și personalitate, pielea care pulsează sub trăirile puternice și intimitatea solitară”, descrie Sabina Dragomir lucrările prezentate pe simezele galeriei ICR Madrid.
Operele fac parte dintr-o cercetare a corpului uman și diferitele ipostaze ale acestuia, o căutare obsesivă a artistei Sabina Elena Dragomir care reușește să creeze de fiecare dată un dialog între pictura expusă și sentimentele sau trăirile celui care privește, un dialog silențios în care dorința este aceea care conduce spre o adevărată interpretare a imaginii. Expoziția include opere care fac parte din diferitele etape de cercetare ale artistei, concretizate în proiecte precum Refuge (2014), Intimate Space (2016) sau proiectul Pandora (2019), care au fost, de-a lungul timpului, prezentate sub diferite forme de expunere, în galerii de artă, muzee sau spații alternative din România.
Sabina Elena Dragomir (născută în 1992, Brașov) este absolventă a studiilor de licență și de master la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde finalizează studiile doctorale în domeniul artelor plastice. În operele sale apare obsesiv încercarea de a reprezenta corpul uman și de a desluși adevarata identitate a acestuia prin diferite forme de reprezentare care sunt caracterizate de un simț poetic rafinat, clar-obscur și transparente perfide.
Sabina excelează în domeniul său participând la numeroase expoziții nationale și internaționale, care i-au adus artistei multe reușite. Printre cele mai recente apariții pe scena artei se numără expozițiile personale: Pandora (IAGA Gallery, Cluj-Napoca, 2019), Regasirea umbrei (M2 Gallery, Cluj-Napoca, 2018), The sixth canto.The sense of time (Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Brașov, 2016), Intimacy. Beyond appearance (Casa Matei Gallery, Cluj-Napoca, 2016) sau Lightning Body. Quiet Noise (IAGA Gallery, Cluj-Napoca, 2016) și expoziții de grup, precum: Contemporania (Art Yourself Gallery, București, 2019), Identități (Muzeul Etnografic, Cluj-Napoca, 2019), IAGA’s Artists at Stalowa (Stalowa Gallery, Varșovia – Polonia, 2019), Breaking Rules (Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 2017), Times and genesis (Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 2016), Cluj Calling Project_Part3 (Abbazia San Remigio, Alessandria, Italia, 2015) sau Art Night Venice (Accademia di Belle Arti, Veneția, Italia, 2013).