"Dimineaţa pierdută" de Gabriela Adameşteanu - dublă lansare de carte la Cracovia şi Poznań

Gabriela Adameşteanu, Dimineaţa pierdută
Dublă lansare de carte la Cracovia şi Poznań



14 martie, ora 18.00 – cafeaneaua literară Cafe Szafe din Cracovia, str. Felicjanek nr. 10

16 martie, ora 18.00 – librăria Bookarest din Poznań, Stary Browar, str. Półwiejska nr. 42



Ambele lansări vor beneficia de prezenţa autoarei, dna Gabriela Adameşteanu, şi a traducătorului cărţii, dl. Tomasz Klimkowski. Discuţiile cu invitaţii vor fi moderate la Cracovia de dna. Małgorzata I. Niemczyńska, iar la Poznań de dna. Kinga Piotrowiak-Junkiert.



Cartea a apărut în ianuarie 2012 r. la Editura W.A.B., în prestigioasa serie Don Kichot i Sancho Pansa.



Dimineaţa pierdută este al doilea roman al scriitoarei, jurnalistei şi traducătoarei Gabriela Adameşteanu, publicat în România în 1984. Dintre operele scrise într-o primă fază de creaţie mai putem aminti romanul Drumul egal al fiecărei zile (1975) şi povestirile Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă (1979) şi Vara-primăvara (1989). În 1991 Gabriela Adameşteanu a preluat, ca redactor-şef, revista "22" a Grupului pentru Dialog Social. În prezent este redactor-şef al suplimentului "Bucureştiul cultural". Din 2005, când Dimineaţa pierdută a fost publicată la Editura Gallimard, scrierile sale au fost traduse la edituri importante din Franţa, Spania, Statele Unite, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria, Rusia, Estonia, Polonia, Olanda. În 2008, Editura Polirom a iniţiat seria "Opere. Gabriela Adameşteanu", din care au apărut până în prezent primele două volume. La aceeaşi editură, Gabriela Adameşteanu a publicat în 2003 romanul Întâlnirea, iar în 2010 romanul Provizorat (ediţia a II-a în 2011), premiat în acelaşi an cu Premiul pentru Proză al revistei Observator cultural.



Dimineaţa pierdută (Stracony poranek) este primul volum al autoarei românce publicat în Polonia.



Vica Delcă, ajunsă croitoreasă după ce regimul comunist i-a închis prăvalia, pleacă prin Bucureşti, ca să mai schimbe o vorbă cu cineva şi să adauge pensiei din care trăieşte împreună cu soţul ei, o mică sumă pe care Ivona Scarlat, urmaşa unei familii burgheze, i-o dă lunar, în amintirea mamei sale. Necultivată, dar inteligentă, cu o vorbire colorată şi o memorie fabuloasă, Vica este un personaj celebru al literaturii româneşti postbelice. Alături de ea, o galerie largă de personaje reînvie dintr-o fotografie din vara anului 1914: Sophie, soţia plină de vitalitate a lui Ştefan Mironescu, un savant chinuit de gelozie şi de grijile ţării, Margot, adolescenta devenită ulterior patroană unei mari case de modă, Titi Ialomiţeanu, amantul vremelnic al Sophiei, omul adaptabil sub orice regim politic. Treptat, romanul de familie se extinde, acoperind o sută de ani de istorie.





Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia, în colaborare cu Editura W.A.B., cafeneaua Cafe Szafe din Cracovia şi librăria Bookarest din Poznań.