Despre Israel și „Algoritmul Holocaustului” la ICR Tel Aviv

Despre Israel si Algoritmul Holocaustului la ICR Tel Aviv Despre Israel si Algoritmul Holocaustului la ICR Tel Aviv Despre Israel si Algoritmul Holocaustului la ICR Tel Aviv Despre Israel si Algoritmul Holocaustului la ICR Tel Aviv

„Profesorul Jean Askenasy și-a dovedit calitățile de oracol, având premoniția fatidicei zile de 7 octombrie 2023, data în care organizația teroristă Hamas și-a declanșat atacul împotriva așezărilor israeliene situate în vecinătatea Fâșiei Gaza” – a opinat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv în deschiderea evenimentului intitulat „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, desfășurat la sediul ICR la data de 12 aprilie 2024. Martin Salamon s-a referit la faptul că volumul apărut la Editura RAO din București și la Editura Saga din Israel, Algoritmul Holocaustului. Reversibilitatea om-fiară, al cărui autor este profesorul neurolog israelian originar din România, a văzut lumina tiparului cu doar câteva zile înainte de sângeroasele evenimente din 7 octombrie, care au condus la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. În acest volum, Jean Askenasy explică – printr-o fascinantă incursiune antropologică privind evoluția speciei umane – fenomenul care conduce la involuția omului („un animal vorbitor”), către o fiară ucigașă.

,,Cum a fost posibil ca mase de oameni să devină criminali, ucigași brutali și chinuitori sângeroși?” – se întreabă profesorul Askenasy, cu referire la episoade de genocid din istoria omenirii, culminând cu Holocaustul evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În ceea ce privește algoritmul Holocaustului, neurologul israelian îl explică prin existența a două elemente de bază: construirea, de către promotorii național-socialismului german, a mitului „supraomului” arian, precum și antisemitismul manifestat prin demonizarea evreilor.

În ceea ce privește dilema unicității sau a recurenței Holocaustului, Askenasy consideră că atunci când se întrunesc elementele constitutive ale algoritmului Holocaustului, acesta se poate repeta. ,,Neonazismul iranian și fanatismul islamic sunt angajate în pregătirea Holocaustului următor” – a concluzionat autorul volumului prezentat la ICR Tel Aviv.

Programul a mai cuprins prezentarea editorului Adrian Grauenfels, care a abordat unele fenomene din cartea amintită, cât şi filmul Artele în timp de război în cadrul căruia au fost expuse diferite puncte de vedere – ale artiștilor ce au contribuit la antologia Love and Hate – despre starea și importanța artelor pe timp de război. „În Jean Jacques Askenasy am găsit în sfârșit un mentor mult căutat (la mai bine de 20 de ani după emigrarea în Israel), acesta este nu doar un medic strălucit, ci și un intelectual de seamă, și totodată un prolific scriitor.” a declarat Adrian Grauenfels.

Prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy, importantă personalitate culturală și medicală atât în Israel, cât și în România, este profesor de neurologie al Facultății de Medicină „Sackler” și profesor de științe forensic al Facultății „Buchman” din cadrul Universităţii din Tel Aviv. De asemenea, este profesor asociat al Universității „Pierre et Marie Curie” din Franța, membru de onoare al Academiei Române și membru asociat al Academiei de Neurologie din Statele Unite ale Americii. Doctor în Științe al Institutului „C.I. Parhon” din București, este membru a 12 organizații și asociații naționale și internaționale şi autor a peste 30 de cărți, 13 capitole în diferite cărți, 112 articole științifice originale, primind mai mult de 13 premii naționale și internaționale.