Dana Cojbuc, expozitie de fotografie la Bratislava

Institutul Cultural Român de la Praga şi Ambasada României în Republica Slovacă sprijină expoziţia de fotografie a artistei Dana Cojbuc la Central European House of Photgraphy din Bratislava. 24 de lucrări din seriile „Poveste de iarnă” și „Ygdrassil” vor fi expuse în perioada 8 iunie - 9 iulie în centrul expoziţional slovac. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 8 iunie, la ora 19:00.

Seria „Poveste de iarnă” prezintă iarna într-un sat din România, iar fotografiile sunt concentrate pe tema libertății copilăriei. Sunt fotografii care prezintă un copil rătăcit într-o natură fără granițe, construcții de lemn ca niște desene în peisajul alb, copaci și plante care răsar singuratice din zăpadă.

Seria „Ygdrassil” a fost realizată ca urmare a unei rezidențe artistice în Halsnoy, Norvegia. Fotografiile prezintă elemente ale naturii primordiale: marea, pădurea, ceața etc.

Născută în 1979 în România, Dana Cojbuc trăiește și desfășoară activitatea de artist fotograf între Paris și București. Absolventă a Universității de Artă din București, secția de fotografie și video, și a Universității Pantheion, secția de Comunicare și Mass-media din Atena, Dana Cojbuc face primele ei experimente artistice în fotografie. După numeroase căutări în diferite tehnici și materiale, între sculptură, pictură, desen, video, ultimele sale experiențe artistice combină fotografie și desen. Lucrările sale exercită o trecere subtilă între realitate și lumea sa interioară, o trecere către un discurs oniric cu seria „Poveste de iarnă” (România, 2018-2019), sau o mitologie a naturii cu seria „Yggdrasil” (Norvegia, 2020-2021).

Un spirit european care acumulează studii, burse și rezidențe artistice în Grecia, Germania, Austria, România, Finlanda, Norvegia și Franța, Dana Cojbuc practică jurnalismul, coordonează proiecte artistice europene, încercând în același timp să construiască o operă fotografică. Expune în Sunnhorland Museum (Norvegia), în cadrul trienalei de fotografie Backlight (Finlanda), Festivalul Circulations (Paris), Festivalul ManifestO (Toulouse).

Rezidențe și premii:

2022 – Rezidență artistică în cadrul festivalului Planches Contact, Deauville, Franța

2021 – Unul dintre cei 12 finaliști ai Premiului Photo Bruxel - In the Shadow of Trees, Belgia

2019 – Rezidență artistică la Sunnhordland Museum, HalnsoyKloster, Norvegia

2008 – Rezidență artistică în cadrul Trienalei de fotografie Backlight, Finlanda

Central European House of Photgraphy, situată pe o stradă pitorească din orașul vechi pietonal din Bratislava, găzduiește frecvent expoziții de fotografie din întreaga Europă Centrală, precum și din întreaga lume.