Cursanții de limba română au primit diplome de competență lingvistică la ICR Istanbul

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul a încheiat al doilea modul de cursuri de limbă, cultură si civilizație românească desfășurat în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013. Festivitatea de acordare a diplomelor de competență lingvistică absolvenților cursului a marcat debutul evenimentelor în 2013 la ICR Istanbul și a avut loc sub semnul Zilei Culturii Române, sărbătorită miercuri, 23 ianuarie 2013, la sediul institutului, după încheierea perioadei de evaluare a cursanților.

Directorul ICR Istanbul, dr. Silvana Rachieru, profesoarele Andreea Vlad, filolog și membră a diasporei din Istanbul și Seila Suliman, coordonator proiect, au înmânat diplome unui număr de 38 de cursanți, printre care cetățeni turci, italieni, japonezi, membri ai comunitătilor de evrei, tătari și armeni din Turcia, foști locuitori ai insulei Adakale, de profesii diferite: oameni de afaceri care desfăşoară activităţi în România, profesori, elevi, studenţi din diverse domenii, pensionari, angajati în mediul privat sau la stat etc. În afara diplomelor oferite tuturor ceror care au îndeplinit criteriile de absolvire a cursului, au mai fost acordate câteva premii speciale cursanților cu activitatea cea mai intensă.

Participanții la evenimentul care a marcat Ziua Culturii Române și ziua poetului național Mihai Eminescu au vizionat o prezentare multimedia în limbile română si turcă a vieții poetului Mihai Eminescu și a locurilor care i-au marcat activitatea din ținutul său natal, Moldova și din străinătate, corelate la diversitatea operei sale. Materialul în limba română a fost realizat de doamna profesoară Andreea Vlad și a inclus și o secâiune „Știati că...?” cu informații esențiale din creația poetului.

Seara s-a încheiat cu o lectură în limba română si limba turcă din poeții Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Tudor Argezi, George Coșbuc, Nichita Stănescu, Nina Cassian, susținută de absolventii primelor module de cursuri de limbă română. Poeziile au avut ca fundal muzical Sonata nr.3 în A minor pentru pian si vioară de George Enescu, în interpretarea lui Remus Azoiței (vioară) și Eduard Stan (pian).