Concert omagial Sergiu Comissiona în stagiunea 2024/2025 a Orchestrei simfonice a Radiodifuziunii spaniole

În programul „România în muzică”, organizat în parteneriat cu instituții reprezentative din Spania, Institutul Cultural Român de la  Madrid anunță concertul omagial maestrului Sergiu Comissiona,  o personalitate a muzicii internaționale. În 2025 se comemorează 20 de ani de la dispariția marelui dirijor român, iar orchestra simfonică și corul RTVE  îi aduc un tribut printr-un concert deosebit,  sub baghera dirijorului Tiberiu Soare și a solistului Andrei Ioniță.

Concertul va avea loc vineri, 30 mai 2025, de la ora 19:30, pe scena Teatrului Monumental, sediul oficial al Orchestrei Simfonice RTVE. Evenimentul este organizat în colaborare cu Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii spaniole și sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Programul CONCERT OMAGIAL SERGIU COMISSIONA

Orquestra Simfonică RTVE
Tiberiu Soare, dirijor
Andrei Ioniță, solist

George Enescu
Rapsodia nr.2 în Re Major, op.11 nr.2

Antonin Dvořák
Concert pentru violoncel și orchestră în Si minor, op.104, Solist: Andrei Ioniță, violoncel

Alexandru Borodin
Simfonia nr. 2 în Si minor

Sergiu Comissiona (n. 16 iunie 1928, București – d. 5 martie 2005, Oklahoma City, Oklahoma, USA) a fost un dirijor și violonist israelian - american originar din România.

Născut la București într-o familie de muzicieni, Sergiu Comissiona și-a început studiile de vioară la vârsta de cinci ani, iar încă adolescent a fost angajat ca violonist pentru a face parte din Ansamblul de Stat al României. La vârsta de 17 ani și-a făcut debutul ca dirijor în rezervă, iar înainte de a împlini 30 de ani, era deja dirijor principal al Operei Române de Stat. Sergiu Comissiona a devenit cetățean american în 1976.

Comissiona a fost recunoscut ca unul dintre cei mai dinamici, sensibili și experimentați dirijori ai generației sale, iar spectacolele sale au fost lăudate pentru zelul lor interpretativ, simțul muzical și disciplina orchestrală. A dirijat, printre multe alte orchestre, Filarmonicile din New York, Berlin și Londra, Simfoniile din Boston, San Francisco și Pittsburgh, precum și orchestrele din Philadelphia, Cleveland și Suisse Romande. Prima sa colaborare cu Orchestra Simfonică RTVE de la Madrid a fost în 1968, iar în 1990 a devenit dirijor principal al acesteia,poziție pe care a deținut-o până in 1998. A fost, de asemenea, dirijor principal al Filarmonicii din Helsinki, alOrchestrei Simfonice din Haifa din Israel; Simfonia din Houston; Göteborg în Suedia și Hilversum Radio Philharmonic, în Olanda.

La Madrid a dirijat în foarte multe concerte și a înregistrat multă muzică spaniolă. A fost un susținător ferm al educației muzicale și a fondat Concursul Național pentru Tineri Dirijori Americani din Baltimore, al cărui dirijor a fost. 

Tiberiu Soare este absolvent al Universității Naționale de Muzică București, avându-i printre profesori pe Ludovic Bacs, Petru Andriesei și Horia Andreescu. În anul 2018 obține titlul de Doctor în muzică, prezentând teza „Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, O perspectivă dirijorală”, avându-l ca îndrumător pe Prof. Univ. Dr. H.C. Dan Dediu. Din anul 2003 colaborează frecvent cu Universitatea Națională de Muzică București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, catedra Dirijat de orchestră în calitate de Cadru Didactic Asociat iar între anii 2018-2023 în calitate de Conf. Univ. Dr.

În mai 2018 Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincția Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer. În anul 2024 Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România i-a acordatPremiul de Excelență pentru interpretarea Tragediei Lirice Oedipe de George Enescu.

Tiberiu Soare își desfășoară activitatea ca dirijor din 1999, colaborând de-a lungul timpului cu numeroase filarmonici și teatre de operă. Din 2003 este Dirijor al Ansamblului de Muzică de Avangardă “Profil”.

În 2007 a contribuit la înființarea Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess”, inițiind activitatea acestui Serviciu din subordinea Operei Naționale București în calitate de Coordonator. Tot în cadrul Operei Naționale București a fost numit de-a lungul timpului și în funcții de conducere precum: Manager Director General Interimar (2016), Director General Adjunct (2018), Director Artistic (2021). Între 2012 și 2015 a fost Dirijor Principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România iar din 2020 până în 2024, artistul a ocupat funcția de Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Tiberiu Soare își desfășoară activitatea la pupitrul Operei bucureștene din anul 2005.

Pe plan internațional activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, precum: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău, Orchestra Radio din Sofia, Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia), Korean National Ballet (Seoul, Coreea de Sud), RTÉ Orchestra (Dublin, Irlanda).

„O personalitate muzicală complet individuală... cu o tehnică sclipitoare și capacitatea neprețuită de a răspunde la ceea ce se întâmplă în jurul său în timp ce o expune.”, The Guardian

Andrei Ioniță s-a născut în București, România, în 1994. A devenit mai întâi student al lui Ani-Marie Paladi și mai târziu al profesorului Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte (UdK) din Berlin. În 2015, a câștigat Medalia de Aur la renumitul concurs internațional Ceaikovski. A devenit laureat al concursurilor ARD, Hachaturian și Feuermann. Din 2016 până în 2018, BBC din Londra i-a acordat titlul de „New Generation Artist”, ceea ce i-a promovat popularitatea în Marea Britanie. Urmare a acestui fapt, Andrei Ioniță a susținut spectacole cu BBC Philharmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra.

Andrei Ioniță a colaborat cu o rețea extinsă de orchestre europene, printre care Filarmonica din München, Filarmonica din Dresda, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestra Simfonică Națională Radio din Polonia, Orchestra Filarmonicii din Londra, Filarmonica de Stat din Nürnberg, Filarmonica Cehă și multe altele. Măiestria sa muzicală l-a condus în turnee în SUA, unde cântă cu orchestrele simfonice din Chicago, Detroit, Milwaukee, San Diego și Grand Rapids.

A colaborat cu dirijori renumiți precum Lawrence Foster, Herbert Blomstedt, Paavo Järvi, Cristian Macelaru, Manfred Honeck, Joanna Mallwitz, Sylvain Cambreling, Kent Nagano, Michael Sanderling, Sascha Goetzel și Jonathan Bloxham.

Talentul excepțional al lui Andrei Ioniță face din el un interpret versatil și căutat de muzică de cameră.  Este adesea invitat în săli de concerte și festivaluri de talie mondială din lumea muzicii clasice. „Muzica se dezvoltă magic și curge spre public, unde vorbește direct sufletului, spune Ioniță.

Cele mai importante momente orchestrale ale stagiunii 24/25 includ spectacole cu Orquesta Sinfonia Radio Television Espanola (RTVE), Saarland State Orchestra și St. Louis Symphony Orchestra, ambele sub conducerea lui Ruth Reinhardt, Orchestra Filarmonicii Morave Olomouc cu un turneu de câteva zile, BBC Philharmonic sub conducerea lui Ben Gernon, Orchestra de Stat din Antalya, sub conducerea lui Marzena Diakun, Arkansas Symphony Orchestra, sub conducerea lui Geoffrey Robson, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, sub conducerea lui Manfred Honeck și altele. În aclamatul său prim CD solo „Oblique Strategies”, Ioniță prezintă o premieră mondială de Brett Dean alături de piese de Bach și Kodály. Interpretările sale creează o gamă imensă de timbre, registre și tehnici care pun în valoare violoncelul. Aceste „strategii oblice” sunt necesare pentru a face muzica și artele să strălucească.

Andrei însuși remarcă: „instrumentul va găsi în cele din urmă muzicianul căruia îi este destinat”. El cântă la un violoncel creat de Filippo Fasser din Brescia, Italia.

Informații suplimentare despre concert și bilete: Entradas para Eventos del Teatro Monumental en MADRID, 30/05/2025 19:30

Vă așteptăm!