Colocviul internațional „Pessoa și Cioran, gânditori ai limitelor rațiunii și civilizației“

Colocviul international  Pessoa si Cioran, ganditori ai limitelor ratiunii si civilizatiei Colocviul international  Pessoa si Cioran, ganditori ai limitelor ratiunii si civilizatiei Colocviul international  Pessoa si Cioran, ganditori ai limitelor ratiunii si civilizatiei Colocviul international  Pessoa si Cioran, ganditori ai limitelor ratiunii si civilizatiei Colocviul international  Pessoa si Cioran, ganditori ai limitelor ratiunii si civilizatiei Colocviul international  Pessoa si Cioran, ganditori ai limitelor ratiunii si civilizatiei

În perioada 9-10 octombrie 2019, va avea loc la Facultatea de Litere a Universității din Lisabona colocviul „Pessoa și Cioran, gânditori ai limitelor rațiunii și civilizației“. Organizat la inițiativa profesorilor Ciprian Vălcan, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Tibiscus“ din Timişoara și Paulo Borges, de la Departamentul de Filosofie din cadrul Facultății de Litere de la Universitatea din Lisabona (FLUL), colocviul omagiază în oglindă două personalități marcante ale culturii române și portugheze.

Fernando Pessoa și Emil Cioran converg într-o deconstrucție radicală a paradigmei raționale și civilizaționale dominante, gândind critic la limitele filozofiei și deschizând căi pentru ceilalți, de la poezie și literatură la experiență extatică și mistică, fără vreo implicare religioasă sau teologică. Acest colocviu reunește experți internaționali ai ambilor autori, studiindu-i autonom sau comparativ. Este vorba despre idenficarea orizonturilor ce se deschid la extremele de vest și de est ale Europei către o gândire și o experiență nouă, din perspectiva chestionării radicale a modelelor tradiționale.

Printre invitații colocviului se numără profesori portughezi de la Universitatea din Lisabona precum și Tomas Abraham (Argentina), José Thomaz Brum (Brazilia), Miguel Angel Mendoza (Columbia), Giovanni Rotiroti, Mattia Luigi Pozzi, Irma Carannante (Italia), Ko Iwatsu (Japonia), Mihaela-Gențiana Stănișor (lector la Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu), Ramona Lile – Rector Universitatea „Aurel Vlaicu“ Arad, Alina Ionescu – Decan Universitatea „Aurel Vlaicu“ Arad (România), Joan M. Marin (Spania).

Institutul Cultural Român de la Lisabona susține participarea în cadrul colocviului a profesorului Mihaela-Gențiana Stănișor care va prezenta, în data de 9 octombrie, prelegerea cu titlul Mutation ontologique et composition pathétique dans«Le livre des leurres»Mihaela-Genţiana Stănișor este lector la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și doctor al Universității din Craiova, cu o teză despre Cioran: Les Cahiers de Cioran, l’exil de l’être et de l’œuvre, Sibiu, Editura Universității, 2005. Este autoarea cărților: Perspectives critiques sur la littérature française du XVIIe siècle, Cluj-Napoca, 2007, Întîlniri cu Cioran I și II (co-autor), București, 2010 și 2011, Lucrare de autocontrol, roman, București, Cartea Românească, 2013, La Moïeutique de Cioran. L’expansion et la dissolution du moi dans l’écriture, Paris, Classiques Garnier, 2018. Coordonează colocviul internațional „Emil Cioran“ de la Sibiu și editează volumele acestui colocviu: Cioran, archives paradoxales. Nouvelles approches critiques, vol. I, II, III, IV (Paris, Classiques Garnier, 2015, 2017, 2019). Este, din 2008, directorul revistei de literatură și filosofie, ALKEMIE, publicată la editura Classiques Garnier.

Pentru mai multe informații despre colocviu: https://coloquiopessoacioran.wixsite.com/evento/programacao