Colocviu internațional: 1918 și anii următori: economie, finanțe și structuri în spațiul adriatico-danubian

Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian Colocviu international 1918 si anii urmatori economie, finante si structuri in spatiul adriatico-danubian

11 iunie 2018 - Istituto Storico Austriaco din Roma, Accademia di Romania in Roma
12 iunie 2018 -Istituto Storico Austriaco din Roma

În colaborare cuIstituto Storico Austriaco din Roma, Universitatea din Graz, Accademia Polacca di Roma.

Revoluția politică, pusă în mișcare odată cu Primul Război Mondial și schimbările din 1918 în spațiul european, găsește răspuns în panorama extrem de bogată a cercetării științifice. Ajunge să ne gândim doar că datorită monarhiei habsburgice sau a statelor succesoare, astăzi se poate identifica o întreagă serie de reprezentări în cadrul istoric al diplomației, al partidelor și al ideologiilor. Temele istorice care analizează această perioadă din punct de vedere economic și social au fost în schimb slab reprezentate. Această conferință, prin alegerea temelor, dorește să compenseze acest dezechilibru, iar conținutul va fi centrat mai ales, din punct de vedere geografic, pe spațiul adriatico-danubian, adică Italia și statele succesoare monarhiei habsburgice. Se vor dezbate în principal interesele economice ale Italiei în raport cu statele succesoare, dezvoltarea economică și a structurilor în aceste state și – nu în ultimul rând – relațiile și interacțiunea acestora (această temă va fi analizată și la nivel de istorie regională). Secțiunile transversale vor privi în primul rând perioada interbelică, dar – acolo unde a fost posibilă identificarea unei continuități – acestea vor ieși din limitele acestei perioade. Concret, temele propuse sunt următoarele:

- Economie: comerț și industrie

o Creșterea economică și criza, sectoare și poli economici de excelență, firme, produse și fluxuri de marfă, evoluția tehnică.

- Valută și finanțe publice

o Inflația, reforme monetare, buget și datorii publice, bănci.

- Infrastructură și politicile structurilor

o Investiții publice, căi ferate și drumuri, administrația locală, dezvoltarea urbană, turism, evoluția tehnică.

- Demografia și structurile sociale

o Evoluția și structura demografică, tranziția demografică, pauperizarea și populismul de dreapta.

- Cultură și politici culturale

o Noua orientare culturală după Primul Război Mondial, contacte culturale internaționale la nivelul conducerii și nu numai.

Cazuistica românească va fi analizată pe parcursul conferinței de către conf. dr. Alberto Basciani și de către cercetătorul Stefano Stantoro, membri ai Asociației Italiene de Studii Istorice în Europa Centrală și Orientală.
Aberto Basciani este specialist în istorie contemporană românească și balcanică și predă Istoria Europei orientale în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității Roma Tre.
Este secretarul Asociației Italiene de Studii Istorice în Europa Centrală și Orientală, membru al Asociației Italiene de Studii din Sud-estul Europei (AISSEEE), al Societății Italiene pentru Studiul Istoriei Contemporane (SISSCo) și al Centrului Româno-Italian de Studii Istorice (CeRISS).
Printre volumele publicate se numără:

  • Un conflict balcanic. Controversa dintre Bulgaria și România în Dobrogea de Sud. 1919-1940,Cosenza, Periferia, 2001, pp.229.

Volumul a câștigat premiul de onoare la concursul internațional Waclaw Felczak – Henryk Wereszycki acordat de Societatea Istoricilor Polonezi și de Facultatea de Istorie a Universității Jagellonica din Cracovia.

  • Uniunea dificilă. Basarabia și Marea Românie 1918-1940,Prefață de Keith Hitchins, Roma, Aracne, 2007, pp. 413.
Volumul a fost tradus recent în limba română și publicat de editura Cartier din Chișinău și va a fost prezentat zilele acestea la Book Fest 2018.


Stefano Santoro este absolvent al Facultății de Istorie al Universității din Trieste (1997). În 2013 a finalizat al doilea doctorat în Studii Istorice în epoca modernă și contemporană la Universitatea din Florența cu teza Nazionalismo romeno in Transivalnia fra la fine dellOttocento e gli anni Trenta.
S-a ocupat de diverse aspecte de istorie politică și culturală în epoca contemporană, printre care diplomația culturală și propaganda Italiei fasciste către Europa orientală, relațiile dintre Partidul Comunist Italian și țările din est din perioada Războiului Rece, naționalismul în Europa orientală între Ottocento și Novecento, centrat în mod special pe cazul românesc din Transilvania.
Dintre volumele publicate enumerăm:

  • Italia și Europa orientală. Diplomație culturală și propagandă 1918-1943, prezentată de Marco Palla, FrancoAngeli, Milano 2005.
  • De la Imperul Habsburgic la Marea Românie. Naționalismul românesc în Transilvania între Ottocento și Novecento, FrancoAngeli, Milano 2014.


Programma