Cineastul Pablo Núñez Palma, despre NFT și inteligența artificială, în cadrul Festivalului Filmului European

Pablo Núñez Palma, cineast experimental și artist multimedia chileano-olandez, va susține la București un workshop și un masterclass, în cadrul Festivalului Filmului European.

Tinerii cineaști și studenții din cadrul facultăților de teatru și film vor afla de la Pablo Núñez Palma, co-autor al proiectului Jan Bot (Eye Filmmuseum), cum își pot transforma creațiile audiovizuale în NFT-uri (Non-fungible tokens). La finalul workshopului organizat vineri, 19 mai 2023, ora 15:00, la sediul UNATC București (Sala albastră), participanții vor ști care sunt pașii care trebuie parcurși pentru a-și crea un digital wallet. Accesul este gratuit, cu înscriere prealabilă aici: https://forms.gle/BpZja6qCFKk2vZcG9

Creațiile lui Pablo Núñez Palma asimilează stilul și regulile documentarului în cultura online. În 2017, împreună cu Bram Loogman, a dezvoltat motorul de inteligență artificială Jan Bot. Acesta își utiliza algoritmii pentru a analiza știrile trending și a le asocia apoi enigmaticelor materiale din arhiva de found footage Bits and Pieces a Eye Filmmuseum din Amsterdam. Jan Bot a fost dezactivat în martie 2023. De-a lungul existenței sale de șase ani, a conceput peste 25.000 de filme, care au dispărut odată cu el. Tot ce rămâne în urma lui: o serie de NFT-uri și o mică selecție de scurtmetraje.

Workshopul este realizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Centrului de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, din cadrul UNATC I. L. Caragiale, București.

În plus, pe lângă workshopul „De la cinema la NFT“, Pablo Núñez Palma va susține sâmbătă, 20 mai 2023, ora 16:00, la Institutul Cervantes din București, și un masterclass despre Cinema & AI, mai precis despre cum s-a născut ideea proiectului Jan Bot, cum a fost integrată în proiect arhiva documentară Bits and Pieces, dar și cum a decurs procesul de programare. Participanții vor afla cum a ajuns Jan Bot să devină cel mai prolific cineast (robot) din toate timpurile. Accesul publicului este liber. 

Cele două evenimente sunt organizate în cadrul Festivalului Filmului European, care se desfășoară la București în perioada 15-23 mai, la MNAR, Cinemateca Union și Cinema Elvire Popesco. Detalii: www.ffe.ro.