Celebrarea Mărțișorului și a Zilei Femeii cu o nouă ediție din seria „Voci feminine în arta israeliană”

Celebrarea Martisorului si a Zilei Femeii cu o noua editie din seria Voci feminine in arta israeliana Celebrarea Martisorului si a Zilei Femeii cu o noua editie din seria Voci feminine in arta israeliana Celebrarea Martisorului si a Zilei Femeii cu o noua editie din seria Voci feminine in arta israeliana Celebrarea Martisorului si a Zilei Femeii cu o noua editie din seria Voci feminine in arta israeliana Celebrarea Martisorului si a Zilei Femeii cu o noua editie din seria Voci feminine in arta israeliana Celebrarea Martisorului si a Zilei Femeii cu o noua editie din seria Voci feminine in arta israeliana Celebrarea Martisorului si a Zilei Femeii cu o noua editie din seria Voci feminine in arta israeliana Celebrarea Martisorului si a Zilei Femeii cu o noua editie din seria Voci feminine in arta israeliana

„Nimic nu ilustrează mai bine o atitudine generală decât limba de toate zilele și cultura populară. Într-o listă care intenționa să prezinte situația jalnică a lumii noastre, o soțietate fără prințipuri care va să zică că nu le are, în care progresul tehnologic coexistă în pace și armonie cu decăderea morală, existau exemple precum: telefoane fără fir, vehicule fără șofer, copii fără tată, tineri fără educație....și femei fără frică. S-ar putea spune că nu e cazul să-i dăm importanță acestei liste stupide. Ea este însă simptomatică, reprezintă o atitudine pe care o regăsim în discursul cercurilor care se simt amenințate de o femeie fără frică, de o structură egalitară a familiei, de o lume în care sunt interesele femeilor trebuie luate în considerare.” a declarat Iris Dan, invitată în cadrul noului episod din seria „Voci feminine în arta israeliană”, organizat de ICR Tel Aviv în data de 7 martie, pentru a celebra atât Mărțișorul cât și Ziua Internațională a Femeii. Evenimentul le-a avut ca protagoniste pe artistele israeliene originare din România: Iris Dan (poetă și traducătoare), Victoria Sara Dazin (prozatoare și artistă vizuală) și Beatrice Bernath (artistă vizuală și poetă).

Victoria Sara Dazin a prezentat publicului lucrările sale din domeniul picturii și a continuat cu lectura unor scurte povestiri publicate de-a lungul timpului în reviste de limba română din Israel. Povestirile abordează diverse ipostaze ale rolului de mamă și soție, venirea în Israel și adaptarea la noile realități, precum și întâlnirea cu oameni care și-au lăsat amprenta în memoria artistei.

În intervenția ei, Beatrice Bernath a evocat experiențele copilăriei și adolescenței petrecute în Brașov, provocările schimbării petrecute odată cu emigrarea în Israel, precum și parcursul ei artistic și profesional. Toate acestea au fost exemplificate cu ajutorul unor poezii și proiecții video cu lucrări de artă grafică și colaje.

De asemenea, artistele au discutat despre cum realitatea dură a războiului (izbucnit în data de 7 octombrie 2023) a schimbat radical atât perspectiva individuală, cât și cea de grup, privind rolul societal al artistului pe timp de război.

Evenimentul a cuprins și momente muzicale, în interpretarea pianistei Liana Herman și a sopranei Terry Gabor care au încântat publicul cu vechi șlagăre românești dedicate femeii.

Iris Dan, absolventă a Facultății de Limbi Străine de la Universitatea București, profesează de mult timp ca traducătoare. De asemenea, a publicat două volume de poezie în engleză și mai multe e-books, în engleză și în română. Poeziile sale au apărut în numeroase antologii și reviste, iar eseurile în limba română s-au bucurat și ele de apreciere și includere în diverse publicații. De-a lungul timpului, a primit diverse distincții, precum premiul I la concursul internațional de poezie ”Reuben Rose”. Anual, conduce workshop-uri de poezie. Este membră a grupului internațional de poezie Voices.

Victoria Sara Dazin deţine licenţa în asistenţă medicală de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Tel Aviv şi are un master în Administraţie Publică, cu accent pe asistenţa medicală, de la Universitatea Clark, Massachusetts, SUA. Între 1983-2012 a lucrat la Centrul Medical Tel Aviv-Ichilov. Victoria Sara Dazin, care se identifică ca scriitoare, ilustratoare și artistă vizuală, a publicat diverse materiale în ziarele locale Revista Mea și Orient Express. De asemenea, a scris poezii și nuvele, unde perspectiva feminină asupra lumii actuale constituie un punct central, precum Women’s World in My Artwork (OURBOOX.COM, 2014). Ca artistă vizuală, a participat la expozițiile de grup ”Forms Create Art” (Modiin, 2015) și ”The New Israeli Art Collection-Contemporary Israeli Art” (Tel Aviv, 2016). Lucrările sale au fost publicate în ”Anthology of Israeli Artists, Israeli Art 2000-2023”.

Beatrice Bernath a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Universității din Haifa, unde activează și în continuare ca profesoară în cadrul Departamentului de Gravură și Fotografie, fiind și profesoară de sculptură și pictură la licee de artă din Israel. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Israel și a Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, artista participă în mod frecvent la expoziții solo și colective organizate în galerii și muzee din SUA, Europa și Israel.