Celebrarea Francofoniei în Israel

Celebrarea Francofoniei in Israel Celebrarea Francofoniei in Israel Celebrarea Francofoniei in Israel Celebrarea Francofoniei in Israel Celebrarea Francofoniei in Israel Celebrarea Francofoniei in Israel

„Două tipuri de francofonii diferite, fiecare cu specificul său se întâlnesc aici în Israel: pe de o parte, franceza și româna – două limbi romanice apropiate, și pe de altă parte, ebraica – dintr-o familie lingvistică complet diferită.” a subliniat Marlena Braester în deschiderea conferinței intitulate La francophonie à la confluence de trois langues – français roumain et hébreu, susținută în data de 11 martie, ca parte a evenimentelor dedicate celebrării Francofoniei în Israel, organizate de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Institutul Francez. Marlena Braester a vorbit despre trei afilieri, explicând că limba ei de exprimare poetică este franceza. Româna și ebraica sunt și ele foarte prezente în activitatea sa, mai ales prin traducere, care este pentru ea o altă formă de scriere și creativitate.

Cea mai prolifică traducătoare a operelor lui Amos Oz în limba română, Marlena Braester a purtat publicul printr-un periplu literar despre traducerile de literatură israeliană pe care le-a realizat de-a lungul timpului, precum și despre colaborarea literară de lungă durată cu Amos Oz și activitatea ei literară la conducerea Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Franceză și a revistei literare israeliene „Continuum”.

Georges Diener, directorul Institutului Francez, a mulțumit ICR Tel Aviv pentru parteneriat și colaborare, dezvăluind că are strânse legături personale cu România, familia sa fiind originară din Maramureș, iar trecutul său profesional este, de asemenea, legat de România, în anii anteriori fiind director al Institutului Francez din Iași. De asemenea, acesta a ilustrat prin cifre importanța pe care limba franceză continuă să o aibă, pe plan internațional, ca limbă de comunicare în cele mai diverse medii.

E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Israel, a subliniat faptul că România este activ implicată în promovarea Francofoniei și a valorilor sale, interesul manifestat de societate pentru limba, cultura și civilizația franceză fiind o tradiție ce continuă și în prezent. România, în ansamblul mișcării francofone, promovează democrația și drepturile omului, diversitatea culturală, solidaritatea pentru dezvoltarea și diversitatea țărilor care au în comun limba franceză.

Cu ocazia ediției 2024 a Zilelor Francofoniei din Israel, ICR Tel Aviv, în parteneriat cu Institutul Francez, a oferit publicului israelian vorbitor de limbă franceză două evenimente. Primul, desfășurat în data de 6 martie, a fost proiecția filmului de animație Călătoria fantastică a Maronei, realizat în limba franceză, de Anca Damian.

Având în vedere situația de securitate din Israel, majoritatea reprezentanțelor țărilor francofone au preferat să nu contribuie în acest cu programe proprii la evenimentele dedicate sărbătoririi Francofoniei, astfel România a fost singura țară, alături de Franța, care a participat la aceste evenimente.