Cele mai bune filme ale anului 2016 se văd la Istanbul

Timp de 10 zile, în perioada 20 - 30 octombrie 2016, Istanbul Modern organizează festivalul de film regional denumit Balkanmania, care reunește pelicule premiate. Astfel, Grecia, Bosnia&Herțegovina, Croația, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova și România se reunesc sub același acoperiș, prin intermediul filmului. Fiecare țară va participa cu 2-3 filme, care vor fi proiectate de câte două ori. Intrarea în cinematograf, în perioada festivalului, va fi gratuită.  

Muzeul de Artă Modernă din Istanbul organizează periodic seri de filme, proiectând cele mai apreciate și noi producții cinematografice regionale, completându-și astfel programele expoziționale curente.

România va fi prezentă cu trei dintre cele mai premiate producții 2016:

Câini, în regia lui Bogdan Mirică; Sierra Nevada în regia lui Cristi Puiu; Bacalaureat în regia lui Cristian Mungiu.    

Lungmetrajul "Câini", regizat de Bogdan Mirică, a obţinut premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, în secţiunea Un Certain Regard.

Thriller-ul "Câini", "un labirint moral şi emoţional", în cuvintele lui Bogdan Mirică, a fost elogiat de criticii de film de la Cannes. Esteun film "despre psihologii malformate, lipsite de emoţie şi umanitate", cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în distribuţie, acțiunea având loc în România rurală, în apropierea graniţei cu Ucraina. Producţia "Câini" spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Bogdan Mirică a profesat ca jurnalist, scriitor şi director de creaţie, până în 2005, când a plecat la Londra, unde a studiat scenaristica la Universitatea Westminster, timp în care a participat şi la diferite ateliere de regie susţinute, printre alţii, de Martin Scorsese, Ken Loach şi Paul Verhoeven.

Anul acesta, proiectul său de debut în lungmetraj "Câini" a fost selecţionat la Angers Workshops, Torino Film Lab/ Script & Pitch, Cinelink (unde a câştigat premiul ARTE), Les Arcs (Franţa) şi L'Atelier du Cinefondation, organizat de Festivalul de Film de la Cannes.

Proiecția va avea loc vineri, 28 octombrie, ora 17.00 și duminică, 30 octombrie, ora 15.00

Sierranevada în regia lui Cristi Puiu, a fost selectaționat pentru „cel mai bun film de limbă străin"  la cea de-a 89-a ediție a Academy Awards. Acţiunea din „Sieranevada" are loc la trei zile de la atentatul din redacţia hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Cel de-al 4-lea lungmetraj regizat de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălăşoiu; Jean Paul Bernard, Filip Muresan şi Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiţia Ştefănescu şi Ciprian Cimpoi au semnat montajul, iar Cristina Barbu scenografia, Anca Puiu, producător.

Proiecția va avea loc  joi, 27 octombrie, ora 19.00 și duminică, 30 octombrie, ora 17.00.

Bacalaureat  în regia lui Cristian Mungiu, este un film care reflectă conştiinţa umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generaţia celor născuţi în anii '90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguş şi Titienii joacă superb. Filmul e o bijuterie în selecţia de la Cannes", notează faimosul critic de film Peter Bradshaw de la The Guardian.

Povestea lui Mungiu despre natura umană pervertită în decorul social românesc satisface indiscreţia curioşilor: ce-i în spatele surâsului omului din poza de la sfârşitul anilor de liceu? Mungiu crede că Bac-ul este de fapt, un prag în viaţa omului. Vârsta tatălui Romeo din film este, la fel, bornă în viaţa bărbatului. "În film e vorba şi despre natura umană, şi despre societatea românească şi despre un raport între oameni care se iubesc, e şi portretul unei vârste în care te uiţi la viaţa ta din urmă şi la ce-a mai rămas şi încerci să-i găseşti un sens. Titlul meu preferat pentru acest film, sub care am submis, de fapt, filmul la Eurimages era în engleză: "Recycling feelings". Mă amuza foarte tare ideea asta că vine un moment în viaţa ta în care toate resursele tale principale s-au consumat şi trebuie să le mai revezi o dată pe alea pe care le-aiavut, să vezi ce faci cu ele. Dar am ales acest titlul succint, uşor de ţinut minte, pentru că Bacalaureat este un examen, un prag pe care îl treci şi te gândeşti atunci ce-i cu viaţa ta", declara Cristian Mungiu. Cel mai nou film semnat Cristian Mungiu, distins cu premiul pentru "Cel mai bun regizor" la Festivalul de Film de la Cannes, este o dramă, o peliculă presărată cu măiestrie cu tensiune și momente psihologice subtile.

Proiecția va avea loc  joi, 20 octombrie, ora 19.00  şi sâmbătă, 22 octombrie, ora 17.00.  

Subliniem că aceste trei producții se regăsesc în topul celor mai bune 10 filme românești ale anului 2016. Acestea vor figura alături de alte filme distinse cu premii la festivalurile internaționale și care reprezintă pelicule din Europa de Sud-est.

İstanbul Modern sau Muzeul de Artă Modernă din Istanbul, spațiul gazdă a evenimentului este unul dintre puținele muzee de artă contemporană, de rang național din Republica Turcia.  

http://www.istanbulmodern.org/en/cinema/coming-soon/balkanmania_1936.html