Cea de a XV-a ediție a evenimentului Noaptea Cărților se sărbătorește la Madrid în format digital

Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român participă cu prezentarea traducerii volumului „Fenomenul Pitești" de Virgil Ierunca la ediția din acest an a manifestării dedicate Zilei Internaționale a Cărții, care se celebrează la Madrid sub titlul „La Noche de los libros“ (Noaptea cărților), o inițiativă a Comunității din Madrid

Ziua Internațională a cărții și a dreptului de autor este sărbătorită pe 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la inițiativa UNESCO, iar anul acesta, la Madrid, are loc cea de-a 15-a ediție a Nopții cărților.

Din cauza pandemiei cu virusul COVID-19, evenimentul din luna aprilie a fost anulat, iar organizatorii manifestării au decis desfășurarea activităților în format digital, în mediul online, la data de 13 noiembrie a.c.

Cu ocazia ediției din acest an, va fi lansată traducerea în spaniolă a romanului „ Fenomenul Pitești" de Virgil Ierunca (1920- 2006), realizată de Joaquin Garrigos, publicată la editura Xorxi în luna octombrie 2019, cu sprijinul Institutului Cultural Român prin Programul de traduceri TPS (Translation and Support Programme).

Evenimentul va avea loc la noua dată comunicată oficial de organizatori, respectiv 13 noiembre 2020, de la ora 19:00, sub forma unei videoconferințe transmise prin live streaming, pe pagina de Facebook a ICR MADRID.

Invitații confirmați la această videoconferință sunt:

Joaquin Garrigos Bueno, traducătorul cărții;

Valeria Kovachova Rivera de Rosales, directoarea editurii Xorki;

Jacinto Rivera de Rosales, conferențiar prof dr. la Facultatea de Istoria Filozofiei din cadrul Universității la Distanță (UNED), autorul prefeței cărții;

Mira Milosevich, cercetător principal la Institutul Royal Elcano, responsabilă pentru zonele din Rusia, Europa de Est și Balcani.

Directorul ICR MADRID, doamna Maria Floarea Pop, va fi gazda conferinței și îi va introduce pe participanți.

Despre carte:
Ceea ce s-a petrecut la închisoarea din Pitești între 1949 si 1952 merită un loc aparte în înspăimântătorul repertoriu al ororilor concentraționare ale veacului al XX-lea. "Fenomenul Pitești" aparține aceluiași registru, la care vine însă cu o trăsătură specifică: utilizarea sistematică a torturării deținuților de către alți deținuți. Ideea îi aparține pedagogului sovietic Makarenko (1888-1939), specialist în delincvență juvenilă și partizan al reeducării deținuților tineri cu ajutorul deținuților mai vechi, aflați pe calea cea bună, dar aparținând aceleași clase de vârstă. Virgil Ierunca povestește una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră. Deținuți torturați cu un sadism de-a dreptul extravagant -- dacă sadismul poate fi astfel --, torționarii lor impunându-le să tortureze la rândul lor, ca să li se conteste însăși calitatea de victime. În ultima fază a ciclului, nefericiții sunt constrânși să-și tortureze cei mai buni prieteni, ca dovadă a convertirii lor lăuntrice. Toată lumea a fost torturată, toată lumea a torturat. Cei morți acolo și cei care au supraviețuit au fost privați până și de propria lor nefericire. Virgil Ierunca a avut curajul să intre în acest infern și să-i devină istoric, pentru edificarea generațiilor viitoare.

Mai multe informații despre manifestările din acest an a Nopții Cărților:

Facebook: La Noche de los Libros

Instagram: @lanochedeloslibros

Twitter: @lanochelibros