Carmen Sylva – 180

Concertul de închidere a turneului internaţional Carmen Sylva – 180
la Palatul Albrizzi–Capello din Veneţia

Cu ocazia aniversării a 180 de ani de la naşterea M. S. Regina Elisabeta a României, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, în parteneriat cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Asociaţia Italo–Germană din Veneţia, organizează concertul de închidere a turneului internaţional „Carmen Sylva – 180”.

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, ora 18:00, la Palatul Albrizzi–Capello din Veneţia (Cannaregio 4118), va avea loc concertul de închidere a turneului internaţional „Carmen Sylva – 180”, concert ce va fi susţinut de Rodica Vică, soprană (Austria/România) şi Mara Dobrescu, pian (Franţa/România). Programul concertului va prezenta piese de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, Clara Faisst, August Bungert, Nicolae Bretan şi George Stephănescu.

***

Anul 2023 stă sub semnul aniversării a 180 de ani de la naşterea poetei Carmen Sylva – Regina Elisabeta a României. Astfel, cu această ocazie muzicieni şi oameni de cultură s-au reunit în acest proiect pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a României: Rodica Vică – soprană (Austria/România), Silvia Irina Zimmermann – scriitoare cu numeroase biografii despre Carmen Sylva (Germania/România), Maria Bîldea – harpă (România/Grecia), Adela Liculescu – pian (Austria/România) şi Mara Dobrescu – pian (Franţa/România). Proiectul realizează o panoplie literar-componistică extraordinară, pe o întindere geografică europeană ce cuprinde ţările: România, Ungaria, Austria, Franţa, Germania şi Italia, această panoplie fiind dată de localizarea numeroşilor compozitori care au ales să compună muzică pe versurile poetei Carmen Sylva. Prin cercetarea intensă şi relevantă în domeniu, proiectul se plasează în avangarda proiectelor de cercetare muzicală ale sopranei Rodica Vică construind, prin cercetarea sa din cadrul Bibliotecii Naţionale austriece de la Viena şi din cadrul Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti, un fir cronologic al lucrărilor scrise de către Carmen Sylva şi puse pe muzică de către compozitorii interpretaţi în cadrul celor cinci concerte. Turneul internaţional „Carmen Sylva – 180” porneşte din Sinaia, în Salonul de Muzică al Castelului Peleş, trece prin Bucureşti, în elegantele spaţii ale Muzeului Colecţiilor de Artă, face o oprire la Viena – într-unul dintre elegantele saloane de muzică ale Vechii Primării, continuă la Roentgen Museum din Neuwied – locul naşterii Reginei Elisabeta a României şi se încheie la Veneţia – romanticul oraş în care Regina s-a aflat în exil. Aceste locaţii nu au fost alese întâmplător, ci sunt locurile în care Regina Elisabeta a României s-a născut, a trăit, a călătorit sau s-a aflat în exil.

Rodica Vică este solist invitat al multor opere şi filarmonici atât din România cât şi din străinătate fiind considerată una dintre cele mai interesante voci ale generaţiei sale. Soprana debutează pe scena Operei bucureştene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituţie, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopţii) şi Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, etc. Rodica Vică este câştigătoarea a numeroase premii la concursuri naţionale si internaţionale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzica barocă „La Stravaganza” Cluj-Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi, ş. a. Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin sub conducerea muzicală a lui Gabriel Bebeşelea, Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók–Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice, Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone în deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, La Lumiere Comique la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta şi BaRockIN’ Transylvania cu orchestra Musica Ricercata, Matthäus Passion de J. S. Bach sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, Poemes pour mi de Olivier Messiaen alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedip la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden. De asemenea, angajamentele recente şi viitoare includ debutul în Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi, un turneu internaţional inovator JAZZT Vivaldi, participarea deosebită la Festivalul internaţional George Enescu, turneul internaţional cameral „Romanian Music Journey” menit să celebreze genialitatea compozitorilor români, participarea deosebită în opera barocă „Indiile galante” în regia lui Andrei Şerban, lansarea producţiei „only ONE Diva allowed” în cadrul festivalului Kultursommer Wien ş. a. Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri, primul produs de casa de discuri Capriccio cu înregistrarea absolută a oratoriului Strigoii de George Enescu şi al doilea, Stars in the Sky, lansat la sfârşitul anului 2018 la Musikverein Vienna, un proiect multicultural şi unic care cuprinde o colecţie de cântece de leagăn din întreaga lume, alături de celebra ţiteristă Barbara Laister–Ebner, solista Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018.

Mara Dobrescu, stabilită în Franţa, şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică “George Enescu”, la clasa prof. Gabriela Stepan. Foarte repede este remarcată de public şi critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, dar şi pentru eleganţa şi fineţea frazărilor sale. Acordarea unei burse de studiu de către Guvernul Francez pe o perioadă de trei ani îi permite să absolve studiile Conservatorului Naţional Superior din Paris cu cele mai înalte distincţii, ea devenind foarte repede laureată a numeroase concursuri internaţionale şi bursieră a Fundaţiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia şi Lili Boulanger. Obţine, de asemenea, un master în muzică contemporană la Conservatorul Naţional Superior din Geneva. Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recital sau ca solistă atât pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l’Auditorium du Musée d’Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cât şi în numeroase festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival, ori pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar şi La Monnaie din Bruxelles. Susţine recitaluri şi concerte în Italia, Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, iar debutul său în Statele Unite ale Americii la Chicago şi New York se bucură de un mare succes. Înregistrează pentru Radio şi Televiziunea Română, pentru Radio France şi Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical şi participă la numeroase proiecte bazate pe îmbinarea între literatură, muzică şi teatru. Fiind o mare iubitoare de muzică de cameră, evoluează în compania celor mai talentaţi muzicieni din generaţia sa, făcând parte şi din Quartetul Face à Face (2 piane şi 2 percuţii) cu care concertează în întreaga lume. Mara Dobrescu se bucură de îndrumarea unor mari maeştri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre–Laurent Aimard şi Dominique Merlet.

Organizator: Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură

Proiect co-finanţat de: AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional

În parteneriat cu: Muzeul Naţional Peleş – Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva din Sinaia şi Primăria Sinaia, Muzeul Naţional George Enescu din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României – Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti, Societatea Austro–Română din Viena, Institutul Cultural Român din Viena, Ambasada României în Austria şi Amtshaus Hietzing – Viena, Roentgen Museum din Neuwied şiCentrul de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Asociaţia Italo–Germană din Veneţia.

Parteneri Media Naţionali: TVR Cultural, Trinitas TV, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Radio Clasic, AGERPRES, spotmedia, Zile şi Nopţi, Fest.ro, Revista Leviathan şi Connect Arts.

Parteneri Media Bucureşti şi Sinaia: Revista Femeia, Revista Tango – Marea Dragoste, SensoTV, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, LiterNet.ro, BookHub, Verbs describe us, Literomania, Jurnalul Bucureştiului, Iqads, Catchy, InOras.ro, AgentiadeCarte.ro, PRwave, Onlinegallery.ro, Bucharest Cultural Events, Ediţia de Dimineaţă, Jurnalul de Afaceri, Bucureştii vechi şi noi, 4arte.ro, Bună dimineaţa Bucureşti, Semne Bune, Republika Kritica, Urban.ro, Autentici.info, Bucureşti City News, România Pozitivă, Jurnal de Bucureşti, iTour, Femei în tendinţe, Bună Ziua Iaşi şi Ceaşca de Cultură.

Parteneri media internaţionali: Venice Radio Classic, Venezia News, Un ospite di Venezia.