Campionul evreu al României, Leon Rotman, la „Cafeneaua Românească” de la ICR Tel Aviv

„Eu m-am născut, am crescut și voi muri evreu”, a declarat, pe 8 august 2019, Leon Rotman, în prezent cel mai în vârstă campion olimpic al României și singurul evreu român dublu campion olimpic cu ocazia ultimului eveniment al seriei „Cafeneaua Românească” de la ICR Tel Aviv, organizat în onoarea acestuia. Cu această ocazie, Leon Rotman a rememorat cu rigurozitate circumstanțele care l-au condus către acest sport și detaliile obținerii primului său titlu la nivel național, cât și elemente mai puțin cunoscute ale participării la Olimpiadele de la Melbourne (1956) și Roma (1960). Rivalitățile din lumea sportului, atât pe plan local cât și internațional au constituit un alt punct de discuție al serii, în care accentul a fost pus pe experiența și statutul de sportiv evreu în România socialistă și nedreptățile cu care a avut de luptat uneori, alături de experiențele altor mari sportivi români evrei de marcă, precum Angelica Rozeanu.

Manifestarea, desfășurată în limba română,  a fost moderată de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv.

Leon Rotman, sau „Papa Leon”, s-a născut la București, în data de 22 iulie 1934, a fost multiplu campion național la caiac-canoe, fiind dublu medaliat cu aur la Olimpiada de la Melbourne, din 1956, la 1.000 şi 10.000 de metri. Mai mult, în 1960, la Olimpiada de la Roma, a obținut bronzul la proba de 1.000 de metri.

Comunitatea românească din Israel a avut astfel ocazia, datorită inițiativei ICR Tel Aviv, să cunoască pe unul dintre marii sportivi români evrei și să-i asculte povestea de viață și drumul lung și dificil către recunoașterea internațională.