Călător prin Orient. Scurtă antologie de muzică românească și turcească cu chitaristul Tudor Anghelescu

Începând cu data de 25 martie a.c., Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul lansează un fermecător program muzical, o călătorie cu iz oriental prin acorduri românești și turcești, în interpretarea chitaristului Tudor Anghelescu.

Cele zece piese, special înregistrate pentru reprezentanța de la Istanbul și care beneficiază de un aranjament inedit la chitară clasică, vor fi postate pe pagina de facebook și contul youtube al ICR Istanbul.

Dat fiind interesul particular al publicului local pentru muzica de inspirație folclorică, am ales un fascinant program susținut de talentatul chitarist român Tudor Anghelescu, care a inclus în program atât piese românești, cât și turcești, pentru a pune în valoare îndelungatul dialog cultural.

Piesele muzicale alese sunt următoarele: Aseara ți-am luat basma; Bun îi vinul ghiurghiuliu; Joc cadânesc; Suite de cântece bătrânești,alături de care se vor regăsi și piese turcești într-un aranjament special la chitară: Olmasa mektubun; Hatirla ey peri; Üskudar`a gider iken; Sigaramin dumanina sarsam; Ben giderim Batum`a; Sevdan olmasa.

Tudor Anghelescu este profesor de chitară, membru al Fundației Române de Chitară Clasică, membru al Asociației de Chitară Transilvania, membru fondator al Asociației Culturale Kitarodia.

În anul 2004 a fondat împreună cu Constantin Stanciu, Mihai Melinescu și Ciprian Parghel prima orchestra de Tango din România, susținând numeroase concerte atât în cadrul școlii El Tango, cât și în diverse cluburi de jazz și scene de teatru din București.

Colaborează cu diverși artiști din sfera muzicii clasice și a jazz-ului, precum Ruxandra Zamfir, Anca Parghel, Constantin Stanciu, Mihai Melinescu, Ciprian Parghel, Izabela Barbu, Maxim Belciug, Vladimir Pesantez, Yumika Nozaki, Mihail Ghiga.A concertat în Arad, Cluj, Brasov, Constanta, Sibiu, Timișoara, iar peste hotare, în Germania, Elveția, Anglia, Dubai, Japonia, Italia, Franța, Turcia, Grecia.

În anul 2009 înregistrează împreună cu Mihai Melinescu un CD cu muzică sud americană. În anul 2011 înregistrează “Flores del alma”, un CD cu tango argentinian. În 2002 înregistrează muzica filmului documentar “The Restorer”, regia Sorin Ilieșiu, film laureat cu premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru film de scurt metraj.

Printre premiile obținute, reținem: premiul special la Festivalul Internațional de Chitară de la Craiova, Festivalul Internațional de Chitară Clasică Sinaia, premiul special la concursul “Maeștrii Chitarei” din București, premiul I la concursul “Maeștrii Chitarei” din Bucuresti.

Începând cu 2012, Tudor Anghelescu participă la numeroase concursuri de tir cu arcul tradițional și conferințe organizate în Turcia, la Istanbul, Biga și Didim. Aceste concursuri au un caracter puternic interdisiplinar, îmbinând tradiția cu sportul, dar și cu elemente de cultură națională, istoria costumului, gastronomie locală și reconstituire istorică de tehnică militară.

Din 2014, organizează  în București singurul concurs de tir cu arcul tradițional binațional, româno-turc, Cupa Șerban Cantacuzino, această întâlnire prilejuind numeroase schimburi culturale între participanți.

Printre obiectivele principale ale acestui program lansat de ICR Istanbul se numără promovarea școlii de chitară clasică românească și valorificarea repertoriului muzical românesc și turcesc, într-o transpunere originală și adaptată specificului local.