Arte Marţiale cu Matei Bejenaru: Artistul de la 2

Crize alimentare şi teritorii diluate
Marţi, 20 mai, ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Bucureşti, Aleea Alexandru nr. 38), arta intră în coliziune cu ştiinţa şi socialul, într-o întâlnire inedită, la cea de-a 5-a rundă de Arte Marţiale
din acest an. Protagonişti : Matei BejenaruArtistul de la 2 – şi invitatul său, Octavian Groza, co-autor al Atlasului României.
Sub genericul „Crizele alimentare – traume ale României recente", Matei Bejenaru
propune o analiză asupra consumului alimentar în România din ultimele trei decenii, ilustrată cu grafice şi date. Expunerea va fi urmată de „Teritorii diluate", o suită de hărţi prezentate şi comentate de Octavian Groza, care vor ilustra modul în care „sapă" (e)migraţia la rădăcina teritoriilor locale, regionale, precum şi a celui naţional.
Matei Bejenaru
(n. 1963), inginer, artist, familist, bun vecin şi profesor este creatorul, organizatorul și administratorul Bienalei de Artă Contemporană „Periferic" (din 1997 până în prezent). Arta lui Matei Bejenaru pornește și sosește de la și în același punct: comunitatea, cea locală, ieşeană sau, mai larg, cea naţională, românească sau, și mai larg, cea universală, umană. În lucrările sale din ultimii ani („Travelling Guide", 2005), Matei Bejenaru indică metode mai sigure pentru emigrarea ilegală în Occident. Emigranţilor ajunși acolo Matei Bejenaru le apără drepturile salariale și sociale, precum în „Strawberry Fields Forever" (2005) sau le oferă cadrul reuniunii ca români în ţară străină, în „Together/Împreună" (Tate Modern, 2007).
O marţi pe lună, Institutul Cultural Român vă invită la o confruntare cu arta contemporană. La Arte Marţiale
, artiştii nu expun, ci sunt expuşi. Tirului întrebărilor. Publicul este chemat pe tatami echipat şi pregătit pentru confruntare.
Moderator Erwin Kessler
.