25 YEARS AFTER

25 YEARS AFTER
Perspective artistice din Bucureşti şi Chişinău

Teatru, dans şi performance

Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer, Stresemannstr. 29 10963 Berlin

Anul 1989 este, nu numai din perspectiva germano-germană, un an al schimbării. La 25 de ani după căderea Zidului Berlinului, teatrul HAU Hebbel am Ufer și coregraful român Farid Fairuz invită artiști din România și Republica Moldova la Berlin și îi chestionează cu privire la felul în care privesc arta și societatea. HAU va fi, pe durata festivalului, o filială temporară la Berlin a Centrului Național al Dansului din București.
Festivalul va prezenta și o serie de filme sub conceptul „salonvideo", alături de prelegeri și discuții cu Ion Borș, Mădălina Dan, Paul Dunca, Nicoleta Esinencu, Farid Fairuz, Bogdan Georgescu, Manuel Pelmuș, Alexandra Pirici, RalucaVoinea, Andrea Tompa ș.a.

PERFORMANCE
Alexandra Pirici
Delicate Instruments Handled With Care
5.11. -6.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer, HAU2
Concept: Alexandra Pirici
Performeri: Mădălina Dan, Farid Fairuz, Manuel Pelmuș, Alexandra Pirici
Lumini: Andrei Dinu
Patru performeri aleg scene și fragmente semnificative ale culturii contemporane și aduc pe scenă la cererea publicului propria lor versiune asupra acestora. Performerii se folosesc de aminitirile și cunoștințele lor, de propriul corp și de un spațiu gol. Spectatorii pot alege, printre altele, lovitura dintre Zinedine Zidanes și fotbalistul italian Marco Materazzi, prima emisiune TV liberă după Revoluția din 1989, Slavoj Žižek sau videoclipul „Drunk in love” al lui Beyonce.

TEATRU
Nicoleta Esinencu
American Dream
5.11. - 6.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer, HAU3
Cu: Tatiana Miron, Veaceslav Sambriș, Doriana Talmazan
video Nicolai Razgon
Producție: Teatru Spălătorie (Chişinău). Partener: Goethe-Institut

În centrul celei mai recente producții a Nicoletei Esinencu se află o studentă din Moldova, care visează să plece și să lucreze în America. Visul i se împlinește, dar se transformă în coșmar: este obligată să lucreze ilegal în Moscova, pentru a își plăti datoriile acumulate în America. O poveste grotescă, dar în același timp o ocazie de discuție despre marile puteri, a căror înfluență se întinde pe tot mapamondul.

PERFORMANCE
Ion Borș
Drujba/ Friendship
6.11.-7.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer HAU2
Cu: Ion Borș
Producție: TeatruSpălătorie (Chişinău)
Drujba — fierăstrăul sovietic cu motor pe bază de benzină, devine instrument muzical.
În performance-ul lui Ion Borș, Drujba devine un simbol, dar mai ales un garant al prieteniei între popoare.

PERFORMANCE
Paul Dunca
The Institute of Change
7.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer HAU2
De/cu: Carmen Coțofană, Paul Dunca, Maria Mora, Ada Mușat, Cristian Neagoe & Dionisie Lupu
Cu sprijinul Centrului Național al Dansului București.

„The Institute of Change” are o tradiţie de peste 25 de ani în domeniul operaţiilor de schimbare de sex în România. În prezent există intervenții mai puțin invazive în acest domeniu: goliciunea pe scenă, dans, jocul cu identitățile sexuale, sincronizarea buzelor sau crossdressing. Spectacolul „Institute of Change” dezvoltă o dinamică socială cu un grad ridicat de divertisement în jurul corpului uman, al sexualității sau a schimbărilor generale din lume.

DANS/PERFORMANCE
Mădălina Dan
Dedublarea/ Self-division
8.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer HAU2
Cu: Carmen Coțofană, Paul Dunca, Florin Flueraș, Maria Baroncea

„Dedublarea” este o reflecţie asupra dansului contemporan, a felului în care acesta poate fi înţeles, accesat şi practicat în cadrul unui sistem educațional. Spectacolul abordează anumite problematici tabu ale dansului contemporan cu detaşare şi ironie, vorbind despre acestea din interiorul discursului coregrafic, transformînd contraexemplul în material de lucru şi sursă de inspiraţie, intenţia fiind punerea sub semnul întrebării şi desacralizarea unor clişee.
„Dedublarea” este un ”manifest al crizei artistice”, în fața căreia coreografa ia o atitudine ironică, pentru a ieși din blocada de creație.
O producție a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și a Centrului Național al Dansului din București.

Jessica Glause&NicoletaEsinencu /TeatruSpălătorie
Dear Moldova, can we kiss just a little bit?
8.11.-9.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer HAU3
un proiect documentar de Jessica Glause și Nicoleta Esinencu
Scenografie: Pavel Brăila, Pascale Martin
Lumini: Jan Maria Lukas

Șase oameni din Chișinău se întîlnesc pentru prima dată pe scenă pentru a discuta deschis despre orientarea lor sexuală sau a altor membri ai familiei lor. Pe baza intervieurilor iese la iveală ce înseamnă să îți recunoști sexualitatea în fost Uniune Sovietică. Șantaj și intimidare din partea poliției, umilință și desonsiderație din partea cunoscuților sau membrilor de familie, hărțuire sau chiar concediere de la locul de lucru – acestea fac parte din viaţa de zi cu zi a minorităților sexuale. În acest sens, teatrul are un rol de motor al procesului social-politic.
O producție a Teatrului Spălătorie (Chişinău), în cooperare cu Staatsschauspiel Dresden. Sprijinit de Allianz Kulturstiftung, Institutul Goethe și Fundația Friedrich-Ebert.

PERFORMANCE
Farid Fairuz / Realia (București-Beirut)
7.11.-8.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer HAU3
Direcție artistică și performance: Farid Fairuz
Text, scenografie și costume: Farid Fairuz
Muzica: Dhafer Youssef, Brent Lewis, Karpov not Kasparov, P. I. Ceaikovski, Margareta Pâslaru
Suport tehnic: Mircea Ghinea

„Acum sunt Farid Fairuz”. Piesa combină diverse segmente de timp, precum și evenimente fictive sau reale din viața unei persoane cu două identități paralele: Mihai Mihalcea, născut în București și Farid Fairuz din Beirut. În prim-plan este puterea culturii contemporane, elemente fictive și reale prezentate în același cadru, fără a permite o delimitare clară între virtual și real.
O producție Solitude Project & Căminul Cultural (București), finanțat de AFCN.

VIDEO & FILME
salonvideo Bucharest
5.11. - 9.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer HAU2
Salonvideo este o platformă de expunere și experiment pentru arta video, inițiată de Daniela Pălimariu și Dan Basu în 2012 în București. Selecția videourilor și a filmelor prezentate a fost realizată de Daniela Pălimariu împreună cu Raluca Voinea, Farid Fairuz și HAU Hebbel am Ufer. Printre filmele prezentate se numără „Talking letters“ și „Chișinău – City Difficult to Pronounce“ de Pavel Brăila, „Flexible 1“ și „Flexible 2“ de Paul Dunca, „Occupy CNDB“ de Emi Vasiliu, „Yoga for Conservatives” de Larisa Crunteanu.

LECTURES
5.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer HAU2
Raluca Voinea – 25 Years as 25 Minutes
8.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer HAU2
9.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer HAU2
Manuel Pelmuș – Good guys always win
Bogdan Georgescu – Working with „The Others”
Nicoleta Esinencu – Bitte Abstand halten!
Moderator: Farid Fairuz
PARTY
5.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer – sala WAU
DJ Paul Dunca
8.11.
Loc: Teatrul HAU Hebbel am Ufer – sala WAU
DJ Calin Ursu