25 de fotografii cu orașul Sighișoara, expuse la Consulatul României în Regatul Belgiei

Expoziția de fotografie „Sighișoara – patrimoniu mondial UNESCO”, alcătuită din 25 de fotografii de mari dimensiuni selectate de Primăria Sighișoara, va fi deschisă, la Consulatul României în Regatul Belgiei, în perioada 20 septembrie – 30 octombrie 2022. Expoziția va fi organizată de ICR Bruxelles în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și realizată cu sprijinul Primăriei Sighișoara. Vernisajul va avea loc marți, 20 septembrie 2022. 

În spațiul expozițional din cadrul Secției Consulare, au fost organizate mai multe expoziții de fotografii, care au prezentat imagini cu atracții turistice, imagini despre tradiții românești deosebite, despre sărbători populare, precum și inițiative locale și naționale de punere în valoare a patrimoniului natural: „Ținutul Buzăului – Geoparc UNESCO”, „Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița”, „Paște în Maramureș – Întoarcere la Tradiții”, „Tradiții pascale românești – Icoane pictate pe sticlă și lemn”, „Tradiții și obiceiuride Crăciun în România”, etc.

În luna septembrie, se sărbătorește Ziua Solidarității Orașelor din Patrimoniul Mondial, după crearea, în 8 septembrie 1993, la Fez, în Maroc, a Organizației Mondiale a Orașelor de Patrimoniu (OVPM).

Sighișoara este membră a Organizației Mondiale a Orașelor de Patrimoniu (OVPM) din anul 2000, după ce, cu un an înainte, Centrul Istoric Sighișoara a fost inclus pe lista monumentelor UNESCO. OVPM încurajează orașele membre să profite de această zi pentru a aminti cetățenilor lor valoarea unică a monumentelor pe care au șansa de a le moșteni, precum și despre datoria care le revine în ceea ce privește conservarea și păstrarea acestora pentru generațiile viitoare.

Oraşul Sighişoara, aflat în partea de sud a judeţului Mureş, într-un peisaj de o frumuseţe aparte a Podişului Târnavelor, la confluenţa pârâului Saeş cu râul Târnava Mare, este o mărturie remarcabilă a culturii transilvănene, cultură care se desăvârşeşte după o perioadă de 850 de ani de existenţă a sașilor pe aceste meleaguri şi care se va perpetua, mai ales, prin monumentele sale arhitecturale şi urbanistice. Este un exemplu remarcabil de mic oraş fortificat într-o zonă de frontieră între cultura latină a Europei centrale şi cultura bizantină, ortodoxă, a Europei de Sud-Est.

Centrul istoric Sighişoara este format din Cetate - aşezare fortificată situată pe dealul cu versanţi relativ abrupţi ce domină Valea Târnavei şi Oraşul de Jos. Acest aspect conferă sitului o configurare urbană de o pregnantă particularitate ce derivă din adaptarea aşezării la formele reliefului. Relaţia organică ce se stabileşte între habitatul uman şi cadrul natural îşi găseşte expresia în silueta singulară de un pitoresc deosebit, ce domină întregul peisaj de pe malul râului Târnava Mare. Continuând să fie locuit şi în zilele noastre, centrul istoric Sighişoara se defineşte ca cel mai reprezentativ sit urban medieval din Transilvania datorită faptului că, în comparaţie cu celelalte oraşe istorice din România, şi-a păstrat de-a lungul timpuluiorganizarea spaţiului urban (reţea stradală, parcelar) ca şi calitatea arhitecturală a construcţiilor ce o compun.