Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marcată la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Duminică 27 ianuarie 2019, la ora 17,00, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în sediul din Palazzo Correr, Campo Santa Fosca, Cannaregio 2214, 30121 Venezia, prin conferinţa cu titlul «Cultura ebraică în România în vremea Holocaustului: Sala BaraşeumTeatrul Evreiesc» [«La cultura ebraica in Romania durante la Shoah: Sala BaraşeumTeatro ebraico»] susţinută de d-na Lector univ. dr. Camelia Crăciun, cadru didactic la Secţia de Studii Iudaice a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. Conferinţa va aborda tema funcţionării, din martie 1941 şi până în 1944, a unei instituţii culturale unice în Europa acelor vremuri dramatice: Sala Baraşeum, practic unicul teatru evreiesc cu spectacole în limba română, fondat ca urmarea a interzicerii prezenţei actorilor evrei pe scenele teatrelor din România, prin efectul măsurilor antisemite adoptate în timpul dictaturii antonesciene. În aceiaşi clădire a funcţionat după 1948 şi până în zilele noastre Teatrul Evreiesc de Stat, edificiul fiind retrocedat în 1990 Comunităţii Evreieşti din Bucureşti. Activitatea Teatrului Baraşeum din perioada 1941–1944 reprezintă un episod singular în istoria culturii evreilor din România, în contextul pericolului mortal ce plana asupra comunităţilor evreieşti din Europa. În răstimpul a aproximativ 4 ani, au fost puse în scenă peste 40 de spectacole realizate cu concursul unor actori, regizori, compozitori şi dramaturgi de mare talent, mulţi intraţi în istoria teatrului românesc şi a teatrului internaţional, care şi-au exercitat profesia în condiţiile presiunilor şi ameninţării legislaţiei discriminatorii ce urmărea să-i stigmatizeze şi să-i marginalizeze.

Camelia Crăciun a absolvit ca şefă de promoţie Colegiul Naţional «Dimitrie Cantemir» din Oneşti, apoi a urmat cursuri de literatură comparată, istorie şi studii iudaice la Bucureşti, Budapesta şi Oxford. În prezent este cadru didactic la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, predând cursuri de cultură şi istorie evreiască est-europeană. Este primul cadru didactic care, în 2008, a introdus un curs de cultură idiş la Universitatea din Bucureşti. A absolvit un masterat şi un doctorat (2009) în studii iudaice la Universitatea Central Europeană din Budapesta, ca bursieră a Open Society Foundation; a studiat, de asemenea, la Universitatea Oxford (The Oriental Institut şi Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies) ca bursieră a Foreign Commonwealth Office (Chevening Scholar Programme). A participat la proiecte internaţionale de cercetare coordonate de Collegium Budapest, Open Society Archives din Budapesta, Center for Advanced Studies din Sofia, «New Europe College» din Bucureşti, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca şi a efectuat stagii de cercetare la King’s College din Londra, Universitatea Oxford, Universitatea Ebraică din Ierusalim, Hoover Institution Archives – Universitatea Stanford, Institut National des Langues et Civilisations Orientales / Centre national de la recherche scientifique Paris. A participat la peste 30 de conferinţe internaţionale şi a susţinut prelegeri în Austria, Bulgaria, Elveţia, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Statele Unite, Ungaria. A publicat mai multe volume şi numeroase studii şi articole ce privesc temele sale predilecte de cercetare.

Oaspete de onoare alInstitutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va fi, cu prilejul conferinţei susţinute ded-na Lector univ. dr. Camelia Crăciun, scriitorul, istoricul şi jurnalistul Riccardo Calimani, autor cunoscut pe plan mondial pentru studiile dedicate istoriei comunităţilor ebraice din Italia şi istoriei ebraismului european. Majoritatea cărţilor lui Riccardo Calimani au fost publicate de reputata editură Mondadori şi au fost traduse în numeroase limbi străine, în care au apărut în ediţii succesive. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt de menţionat: Storia del ghetto di Venezia [Istoria ghetto-ului din Veneţia], Rusconi, Milano, 1985 şi Mondadori, Milano, 1995; Storia dell’ebreo errante [Istoria evreului rătăcitor], Rusconi, Milano, 1987 şi Mondadori, Milano, 2002; Gesù ebreo [Isus evreul], Rusconi, Milano, 1990 şi Mondadori, Milano, 1998; Ebrei e pregiudizio. Stella gialla [Evreii şi prejudecataSteaua galbenă], Rusconi, Milano, 1994 şi Mondadori, Milano, 2000; Destini avventure dell’intellettuale ebreo [Destine şi aventuri ale intelectualului evreu], Mondadori, Milano, 1996; Paolo. L’ebreo che fondò il Cristianesimo [Pavel, evreul care a fondat Creştinismul], Mondadori, Milano, 1999.