Videogramă dedicată comemorării scufundării vaselor Struma și Mefkure, proiectată la Colegiul Tehnologic din Beer Sheva

Seria „Pagini de istorie” continuă cu proiecția unei videograme dedicată comemorării a 80 de ani de la tragedia scufundării vasului Struma și a 78 de ani de la scufundarea vasului Mefkure. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu HOR Beer Sheva, va avea loc în limba română joi, 3 martie, ora 17.00, la Colegiul Tehnologic din Beer Sheva.

Materialul video include filmări realizate la ceremonia oficială de comemorare a vasului Struma, organizată de Ambasada României și Primăria din Holon, la memorialele din Ashdod, Petach Tikva și Muzeul „Struma” din Beer Sheva, precum și intervenții din partea unor importante personalități diplomatice și culturale din România și Israel: E.S. Radu Ioanid, ambasador al României în Israel; amb. Colette Avital, președintele Uniunii Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului; Arie Reiter, președintele Muzeului „Struma”; Baruch Tercatin, vicepreședintele Muzeului „Struma” din Beer Sheva; dr. Doron Coler, membru în conducerea organizației A.M.I.R; Moni Seinstein, președintele organizației HOR Petach Tikva.

Cuvinte de introducere și intervenții:

Dr, Nathan Cohen, președinte HOR Beer Sheva

Arie Reiter, președintele Muzeului „Struma” din Beer Sheva

Avi Heller, Muzeul „Struma” din Beer Sheva

Ing. Silvian Naidman

Pinchas Iosefi, cercetător

Struma a fost o navă de pasageri care a părăsit portul Constanța la 12 decembrie 1941, având la bord 790 de pasageri de origine evreiască care căutau refugiu pe teritoriul mandatului britanic pentru Palestina. În urma refuzului autorităților britanice și turcești de a primi refugiații, Struma (aflat într-o foarte proastă stare tehnică) a fost izolată în carantină la Istanbul în data de 15 ianuarie 1942, apoi în 24 februarie a fost remorcată înapoi în Marea Neagră, unde a fost torpilată și scufundată de către un submarin sovietic. Torpilarea sa a dus la pierderea vieților tuturor celor aflați la bord în acel moment, cu o singură excepție.

MV „Mefküre” a fost o goeletă, care, împreună cu „Morino” și „Bulbul”, a făcut parte dintr-un convoi de trei nave, cu scopul de a transporta grupuri mari de evrei care emigrau din România sub regimul lui Antonescu, spre Palestina. Cele trei vase au plecat din portul Constanța în 3 august 1944. „Morino” și „Bulbul” au reușit să ajungă la Istanbul în Turcia, unde li s-a permis debarcarea și călătoria în continuare spre Palestina. Doar 5 din cei peste 300 de pasageri și 6 marinari ai vasului „Mefküre” au reușit să se salveze, ajungând înot la unul din celelalte două vase.