Vernisajul expoziţiei „Istoria benzii desenate în România“, în prezenţa autorului Alexandru Ciubotariu

Expoziţia este un rezumat al cărţii “Istoria Benzii Desenate Româneşti 1891-2010”, autori Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu. Expoziţia a constituit partea centrală a Muzeului Benzii Desenate – un proiect pilot realizat de Alexandru Ciubotariu în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Institutul Cultural Român, în vara anului 2011.

Istoria benzii desenate româneşti ar putea începe cu... Columna lui Traian (dată de unii istorici drept un precursor îndepărtat al BD-ului, aflat undeva între picturile rupestre din peştera Lascaux şi tapiseria de la Bayeux, datorită secvenţialităţii, cursivităţii şi dinamicii
expresive a acţiunii sale) pe care este reprezentată desfăşurarea epopeii traiane în Dacia.
Printre precursorii direcţi ai BD-ului românesc am putea cita însă frescele murale ale
mânăstirilor Suceviţa, Moldoviţa şi Voroneţ care, prin înlănţuirea imaginilor, decupajul
acţiunii, expresivitatea personajelor, alături de scurtele texte explicative, sunt adevărate benzi desenate pictate, datand din secolele XIV-XV!
Mai aproape de noi, – secolul XIX – ilustraţia de carte şi revistă, afişul şi caricatura de
presă prevestesc apariţia, şi în România, a unei noi arte, cea de-a noua: banda desenată (pe
scurt BD).


Alexandru Ciubotariu s-a născut în 10 iulie 1979 în Călăraşi. Se mută apoi cu părinţii în Constanţa unde face şi Liceul de Artă Constanţa. Apoi Facultatea de Artă “George Enescu” din Iaşi, secţia grafica.

Lucrări publicate în peste 60 de ziare şi reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croaţia, Cehia, Franţa, Grecia, Serbia şi participări la diverse manifestări de gen în România şi în străinătate.
Albume de benzi desenate, mai mult de 50 de expozitii individuale şi de grup, lucrări în oraş în instituţii şi spaţii publice. Editează 4 ediţii de timbre şi 2 ediţii de întreguri poştale (plicuri).
A lucrat la mozaicul bizantin de la Biserica Eroii Revoluţiei din Bucureşti, pictură, gravură. Se ocupă şi de animaţie din septembrie 2006 alături de echipa “planeta moldova” săptămânal pe TVR2, CD design, jucării – primele “urban toys” din România, bineînţeles pisicapătrată… un album de street-art – “pisica pătrată 1” album 100 de pagini color, 35 exemplare, autoeditat pentru târgul “do it yourself” Bucureşti 2006, iniţiatorul singurului portal dedicat benzii desenate din România – salonbd.ro.
Articole despre el sau pisica pătrată în mai mult de 30 de ziare şi reviste, numeroase premii la diverse competiţii de gen din România.
A fost iniţiatorul şi conducătorul a două cluburi BD (unul în Constanţa şi unul în Iaşi în perioada 1998 – 2000) ce aveau ca scop deprinderea tehnicilor specifice copiilor şi promovarea benzii desenate.

ciuBLOGtariu este : http://undergroundbd.blogspot.com/
site-ul: www.ciubi.go.ro