VARȘOVIA. Dan Bugariu, despre ecosisteme echilibrate, în cadrul unei conferințe internaționale EUNIC

Dan Bugariu, președinte al Asociației Smart City din Timișoara, va susține prelegerea în limba engleză cu titlul „Why and How Should We Co-create Balanced Ecosystems“ (Cum și de ce ar trebui să creăm ecosisteme echilibrate), în cadrul conferinței online „IF – Social Design for Sustainable Cities“ organizată de EUNIC Varșovia (Asociația Institutelor Culturale și Ambasadelor Statelor Uniunii Europene) împreună cu Academia Polono-Japoneză pentru Tehnologia Informației din Varșovia vineri, 23 octombrie 2020, de la ora 14.30 (ora Poloniei), respectiv ora 15.30 (ora României).

Conferința dedicată proiectării orașelor accesibile, sigure, flexibile și echilibrate va fi deschisă de primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, alături de directorul Reprezentanței Comisiei Europene din Polonia, Marek Prawda și de rectorul Universității de Arte Aplicate din Viena, Gerald Bast. Arhitecți, proiectanți, cercetători, reprezentanți ai mediului științific și urbaniști vor susține prelegeri și prezentări inspirate, reunite în două mese rotunde, desfășurate în paralel. Dan Bugariu participă la invitația Institutului Cultural Român de la Varșovia, membru-fondator al clusterului EUNIC din capitala poloneză.

Dan Bugariu este arhitect software și antreprenor din Timișoara. Are peste 16 ani experiență ca antreprenor în afaceri, cinci ani ca antreprenor social și 15 ani de experiență ca arhitect software. Este implicat în contexte care declanșează progresul oamenilor, companiilor noi și orașelor. În calitate de fondator și președinte al Asociației Smart City, o organizație implicată din 2013 în activități care susțin și impulsionează progresul orașelor, Dan Bugariu este fondator, coordonator sau mentor în mai multe programe precum Growceanu, Upgrade My City, MultipleXity, HackTM, HackTalks, Open Data Portal, Parteneriat pentru o Guvernare Deschisă și laboratoare de inovare. Aceste programe și evenimente au generat peste 100 de proiecte inovatoare în ultimii cinci ani. Dan Bugariu face parte din conducerea Fundației Comunitare Timișoara, unde contribuie cu bogatul bagaj de cunoștințe în sisteme și soluții IT, management strategic, antreprenoriat, precum și rețeaua aferentă domeniilor sale de interes. Este implicat în pregătirea programului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021.

Scopul conferinței internaționale „IF” este prezentarea valorilor și nevoilor proiectării orașelor echilibrate și inteligente, precum și implicarea reprezentanților educației, culturii și administrației în dezbaterea pe tema spațiilor urbane. Punctul de plecare îl reprezintă dinamica schimbării situației lumii contemporane și condițiile în care trăim, dar și Scopul 11 al Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea echilibrată. Populația globului, în permanentă creștere, locuiește în marea ei majoritate terenuri urbane, care sunt responsabile pentru 75% din emisiile totale de dioxid de carbon în atmosferă. Venind în întâmpinarea provocărilor globale, liderii și decidenții locali joacă un rol crucial în crearea cartierelor pentru generațiile contemporane și viitoare. Responsabilitatea pentru sănătatea comună și bunăstarea generală le revine în egală măsură lor și tuturor instituțiilor europene, mediului de afaceri, universităților, rețelelor de cercetători cu rol decizional și, în final, întregii societăți civile. Proiectarea pro-socială poate susține schimbările de sistem, poate ajuta în evaluarea proceselor, obiceiurilor. Titlul-întrebare al conferinței –„IF“ – se dorește a fi un îndemn la implicare în procesul de reflecție asupra tematicii proiectării mediului care ne înconjoară, creării realității de mâine, a orașelor și serviciilor viitorului. Întâlnirea virtuală reprezintă ocazia de a afla detalii despre inițiative internaționale în domeniu, prezentate de exponenți ai instituțiilor europene, membri ai administrațiilor locale, ai mediului științific, sectorului creativ, practicieni, cetățeni, vizionari și activiști urbani, care vor împărtăși bune practici și vor impulsiona schimbarea.

Programul bogat creat de EUNIC Varșovia și Academia Polono-Japoneză pentru Tehnologia Informației (PJATK) va fi completat de prezentarea proiectelor pro-sociale ale studenților de la 27 de universități din întreaga lume. Expoziția va fi deschisă la 21 octombrie 2020, ora 18.00, la Centrul PROM KulturySaska Kępa din Varșovia, și va putea fi vizitată până la finalul lunii octombrie. Vernisajul va putea fi urmărit live pe canalul YouTube alPJATK. Conferința va fi precedată de patru zile de ateliere internaționale studențești, cu trei secțiuni tematice: Asociațiile de locatari, Accesibilitatea orașelor și Viitorul verde al orașelor. Proiectul„IF“ va fi finalizat printr-o publicație – accesibilă în versiune digitală, dar și tipărită – care va conține reproducerile proiectelor studențești câștigătoare, eseuri și prelegerile experților invitați la dezbatere.

Membrii EUNIC Varșovia implicați în proiect sunt: Forumul Cultural Austriac, British Council, Institutul Camoes, Centrul Ceh, Institutul Cultural Danez, Reprezentanța Generală a Guvernului Flandrei la Varșovia, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Ambasada Irlandei și Ambasada Regatului Țărilor de Jos, alături de partenerii Academia Polono-Japoneză pentru Tehnologia Informației, Reprezentanța Comisiei Europene și Centrul PROM Kultury Saska Kępa din Varșovia.

Conferința este organizată online, accesul este gratuit, este necesară însă înregistrarea prealabilă a participanților AICI. Ținând cont de caracterul internațional al evenimentului, conferința se va desfășura în limba engleză.

Vă invităm pe pagina web a evenimentului și pe pagina de înregistrare.

Urmăriți conferința pe Facebook, Twitter